Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Од четвртка бржи процес вакцинације у Источном Сарајеву, стиже већи број вакцина

Извор: ФИЛТЕР/М. К.

На подручју Сарајевско-романијске регије до данас је против вируса корона вакцинисано 10.575 грађана, док је 6.975 ревакцинисано.

У овој седмици очекује се већи број вакцина, па би се и процес вакцинације требао убрзати.

„Процес вакцинације тече у складу са планом и то тако што одређене категорије вакцинишу надлежни домови здравља, а одређене Институт“, појаснио је Владо Миовчић, руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство.

Дом здравља Источно Сарајево надлежан је за вакцинацију грађана Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева. Вакцинисали су кориснике и раднике Дома за старије, здравствене раднике, те старије од 65 година. До данас је прву дозу вакцине у Дому здравља примило 1.860 грађана, а њих око 500 је ревакцинисано.

Током распуста за вакцинацију се користи фискултурна сала Основне школе „Свети Сава“. Подршку у организацији Дом здравља има од Института, локалне заједнице и волонтера Црвеног крста. У овој седмици очекује се допремање већег броја вакцина, па би и процес вакцинације требао бити знатно убрзан.

Данко Васиљевић, координатор Тима за спровођење вакцинације у ДЗ Источно Сарајево каже да се вакцинација старијих од 65 година приводи крају те да се прелази на млађе од 65 година са хроничним обољењима.

„Очекујемо веће количине Синофарма и Синовака, такође нешто Астра Зенеке и Фајзера. Планирамо већ од четвртка, чим те дозе стигну из Бањалуке, наставак вакцинације наших суграђана. Ми смо спремни, имамо уходане и добро организоване тимове.“, рекао је Васиљевић.

Тренутна епидемиолошка ситуација је стабилна, данас без активних случајева вируса корона на подручју двије општине. Управо због тога, али и најава епидемиолога да би нови талас могао почети већ у септембру, Васиљевић апелује на грађане да се вакцинишу током јула и августа како би од јесени били адекватно заштићени.

Од почетка вакцинације у Источном Сарајеву, љекари немају пријављене нежељене ефекте од грађана који су вакцинисани. Понављају да су бол на мјесту убода, температура, бол у мишићима и малаксалост очекивани након вакцинације, те да те реакције кратко трају.

Filter 2019