Обиљежен Дан и крсна слава општине Трново

Извор: Срна

Општина Трново обиљежила је данас Дан општине и крсну славу Свете апостоле Петра и Павла – Петровдан.

У Цркви Светог великомученика Георгија служена је литургија, обављено ломљења славског колача и свечана литија.

У спомен-соби погинулим српским борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату положени су вијенци на Централни споменик и споменик жртвама из Другог свјетског рата, те на споменик команданту специјалне јединице Војске Републике Српске “Бели вукови” Срђану Kнежевићу.

Вијенце су положили начелник општине Трново Драгомир Гаговић, изасланик српског члана Предсједништа БиХ Бошко Томић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, те представници општинске борачке организације и организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Гаговић је рекао да је у прошлој години због панедмије вируса корона заустављена реализација оређених пројеката, али да ће они бити завршени у овој години.

“Међутим, у овој години смо остварили највећи буџет од постојања општине. Остварили смо 2,1 милиона KМ суфицита који ће бити распоређен на капитална улагања”, најавио је Гаговић.

Он је истакао да општина Трново, захваљујући пројектима и урађеним инфраструктурним радовима, има солидну перспективу.

“Наш највећи проблем је број становника. Старосна структура нам је лоша, имамо преко 300 пензионера, наталитет је слаб, међутим ми смо ту немоћни. Kао локална заједница максимално стимулишемо омладину, од студија до вјенчања и рођења дјетета”, додао је Трново.

Обиљежавању крсне славе и Дана општине Трново присуствовали су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Пале Бошко Југовић, директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић, директор Болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија, одборници у Скупштини општине Трново, те бројни грађани.

Поводом Петровдана, синоћ је у Центру за културу Трново одржана свечана академија на којој су уручене награде и признања заслужним појединцима и колективима.

На академији су уручене и награде побједницима спортских активности одржаних од 30. јуна до 11. јула.

Filter 2019