Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

Ni lisice nisu okidač za smjenu Osmice

Izvor: Glas Srpske

Dok se prvi obavještajac BiH Osman Mehmedagić Osmica sumnjiči za posjedovanje lažne diplome, zloupotrebu položaja i hapsi zbog pranja novca, nereagovanje nadležnih parlamentarnih institucija, ali i odsustvo odgovornosti pokazuje sav besmisao BiH.

Ističu to srpski predstavnici u Parlamentu BiH nakon jučerašnjeg hapšenja prvog čovjeka Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH kojeg je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) po nalogu Tužilaštva BiH juče uhapsilo zbog istrage u aferi “Diploma”, ali i sumnje za pranje novca u slučaju kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Pripadnici MUP-a KS, po nalogu Tužilaštva BiH, pretresli su kuću u kojoj živi Osmica, ali i prostorije OBA. Mehmedagić će, kako su prenijeli mediji iz pritvorske jedinice MUP-a KS biti prebačen u Tužilaštvo BiH, gdje bi danas trebao biti saslušan. Informaciju o hapšenju Osmice potvrdili su i iz Tužilaštva BiH uz obrazloženje da oni vode istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, falsifikovanja isprava i pranja novca.

Tužilaštvo vodi istragu u vezi s validnošću diplome koju je Osmica stekao na Američkom univerzitetu u BiH, iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student. Vlasnik ovog univerziteta Denis Prcić već neko vrijeme je u pritvoru.

Mehmedagić se na ovaj način još jednom našao u centru skandala, ali to nije uticalo da nadležna Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA učini bilo kakav korak ili da neko pokrene pitanje njegove smjene. Na pasivnost nadležnih tijela ukazala je i delegat SNSD-a u Domu naroda i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić.

– Besmisleno je da čovjek kojem je istekao mandat, koji ne bi trebalo da ima pristup tajnim podacima, koji je optužen za malverzacije u vezi sa diplomom i koji očigledno radi po nalogu jedne stranke, vodi OBA koja je najdelikatnije prirode i gdje se ne bi smjele pojavljivati ovakve sumnje – rekla je Majkićeva za “Glas Srpske”.

Ona je istakla da se trenutno na svim pozicijama u sektoru odbrane i bezbjednosti nalaze Bošnjaci, a na pitanje da li ima i odgovornosti njene stranke, ona kaže da je SDS prije četiri godine pomogao da se Nikola Špirić smijeni sa mjesta predsjedavajućeg te Komisije.

– Nezamislivo je da u jednoj zemlji ne postoji parlamentarni nadzor ni nad sektorom odbrane i bezbjednosti, a još gore je kad ne funkcioniše Komisija za nadzor nad radom OBA. Ne postoji kontrola. Ne funkcioniše zemlja, pa ne funkcionišu ni komisije – istakla je Majkićeva.

U prilog ovome govori i činjenica da niko od članova Komisije za nadzor nad radom OBA ne želi da komentariše bilo koji skandal u vezi sa Mehmedagićem, prebacujući odgovornost na predsjedavajućeg i njegove zamjenike.

Član Komisije Predrag Kožul kratko je rekao da on to ne može da komentariše, jer su trenutno postupci u toku, a na pitanje “Glasa Srpske” da li je normalno da pored svega niko od članova ne pokreće pitanje odgovornosti, on je rekao da se nada da će doći do sastanka Komisije.

Ipak, nadležno tijelo sastalo se svega dva puta u ovom mandatu, dok je jedan pokušaj da se održi sastanak propao. Na pozive “Glasa Srpske” nije odgovarao ni predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić, ali ni drugi članovi.

Svjetski mediji

Informaciju o hapšenju direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice prenijeli su najveći svjetski mediji, među kojima su Rojters, Asošijeted pres, Juronjuz, Vašington post i drugi.

– Korupcija je široko rasprostranjena u BiH, te se infiltrirala u sve sfere života, uključujući pravosuđe, obrazovanje i zdravstvo – istakli su iz Rojtersa.

Filter 2019