Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Ни лисице нису окидач за смјену Осмице

Извор: Глас Српске

Док се први обавјештајац БиХ Осман Мехмедагић Осмица сумњичи за посједовање лажне дипломе, злоупотребу положаја и хапси због прања новца, нереаговање надлежних парламентарних институција, али и одсуство одговорности показује сав бесмисао БиХ.

Истичу то српски представници у Парламенту БиХ након јучерашњег хапшења првог човјека Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ којег је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУП КС) по налогу Тужилаштва БиХ јуче ухапсило због истраге у афери “Диплома”, али и сумње за прање новца у случају куповине двије куће у Сарајеву.

Припадници МУП-а КС, по налогу Тужилаштва БиХ, претресли су кућу у којој живи Осмица, али и просторије ОБА. Мехмедагић ће, како су пренијели медији из притворске јединице МУП-а КС бити пребачен у Тужилаштво БиХ, гдје би данас требао бити саслушан. Информацију о хапшењу Осмице потврдили су и из Тужилаштва БиХ уз образложење да они воде истрагу у којој се осумњичени Мехмедагић терети за кривична дјела злоупотребе положаја и овлашћења, фалсификовања исправа и прања новца.

Тужилаштво води истрагу у вези с валидношћу дипломе коју је Осмица стекао на Америчком универзитету у БиХ, иако тамо, како се сумња, никада није био студент. Власник овог универзитета Денис Прцић већ неко вријеме је у притвору.

Мехмедагић се на овај начин још једном нашао у центру скандала, али то није утицало да надлежна Заједничка комисија за надзор над радом ОБА учини било какав корак или да неко покрене питање његове смјене. На пасивност надлежних тијела указала је и делегат СНСД-а у Дому народа и члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић.

– Бесмислено је да човјек којем је истекао мандат, који не би требало да има приступ тајним подацима, који је оптужен за малверзације у вези са дипломом и који очигледно ради по налогу једне странке, води ОБА која је најделикатније природе и гдје се не би смјеле појављивати овакве сумње – рекла је Мајкићева за “Глас Српске”.

Она је истакла да се тренутно на свим позицијама у сектору одбране и безбједности налазе Бошњаци, а на питање да ли има и одговорности њене странке, она каже да је СДС прије четири године помогао да се Никола Шпирић смијени са мјеста предсједавајућег те Комисије.

– Незамисливо је да у једној земљи не постоји парламентарни надзор ни над сектором одбране и безбједности, а још горе је кад не функционише Комисија за надзор над радом ОБА. Не постоји контрола. Не функционише земља, па не функционишу ни комисије – истакла је Мајкићева.

У прилог овоме говори и чињеница да нико од чланова Комисије за надзор над радом ОБА не жели да коментарише било који скандал у вези са Мехмедагићем, пребацујући одговорност на предсједавајућег и његове замјенике.

Члан Комисије Предраг Кожул кратко је рекао да он то не може да коментарише, јер су тренутно поступци у току, а на питање “Гласа Српске” да ли је нормално да поред свега нико од чланова не покреће питање одговорности, он је рекао да се нада да ће доћи до састанка Комисије.

Ипак, надлежно тијело састало се свега два пута у овом мандату, док је један покушај да се одржи састанак пропао. На позиве “Гласа Српске” није одговарао ни предсједавајући Комисије Нермин Никшић, али ни други чланови.

Свјетски медији

Информацију о хапшењу директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице пренијели су највећи свјетски медији, међу којима су Ројтерс, Асошијетед прес, Јуроњуз, Вашингтон пост и други.

– Корупција је широко распрострањена у БиХ, те се инфилтрирала у све сфере живота, укључујући правосуђе, образовање и здравство – истакли су из Ројтерса.

Filter 2019