Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Никола Бојић нови предсједник Уније студената, Урош Бјелица потпредсједник

Извор: Срна

Никола Бојић, апсолвент Економског факултета Универзитета у Бањалуци, изабран је данас за новог предсједника Уније студената Републике Српске, а за потпредсједника Урош Бјелица.

Бојић је истакао да ће у свом раду и активностима заступати интересе студената с циљем унапређења студентског стандарда и побољшања студентских права.

Он је рекао да је новоизабрано руководство Уније на данашњој конститутивној сједници представило план рада у наредном мандатском периоду који ће се заснивати на друштвеним пројектима.

“План нам је да омогућимо студентима на оба јавна универзитета да прођу процес вакцинације који би требало да почне током љета. Наставићемо и снажну борбу против негативних појава у високом образовању”, рекао је Бојић новинарима.

Он је министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђану Рајчевићи и ресорном министарству захвалио за уложене напоре да буду усвојена два закона која се тичу студената, а то су Закон о студентском стандарду и Закон о студентском организовању.

Бјелица, који је студент политикологије и међународних односа на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да ће уложити све напоре како би био побољшан студентски стандард, како кроз инфраструктурне дијелове, тако и кроз рјешавање проблема са којима се студенти сусрећу.

“Борићемо се за права студената, наш глас ће се увијек чути и трудићемо се да упишемо што више студената на два јавна универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву”, навео је Бјелица.

Он је истакао значај инфраструктурних пројеката који су већ покренути, као што је изградња студентског дома у Лукавици, за шта је расписан тендер.

“Завршетком овог пројекта уписна политика у Лукавици, односно Универзитету у Источном Сарајеву, ће се значајно побољшати, а покренули смо и иницијативу за изградњу студентског дома у Бијељини”, рекао је Бјелица.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике српске Срђан Рајчевић изразио је задовољство чињеницом да сарадња ресорног министарства и представника студената никада није била боља, истичући да је она резултат заједничких циљева, а то су – боље високо образовање и бољи студентски стандард.

“У претходне двије године смо снажно заједно корачали ка томе циљу, јер нисмо ништа радили а да се претходно нисмо консултовали са студентима. Мислим да је то прави модел вођења политике у области високог образовања”, рекао је Рајчевић.

Он је најавио да ће Министарство и у наредном периоду подржати сваку иницијативу која дође од представника студената.

“Прошла година, коју је обиљежила велика здравствена али и економска криза због пандемије вируса корона, обиљежена је и великим инфраструктурним улагањима у оба јавна универзитета. На томе нећемо стати, него планирамо велике пројекте који се односе на студенте, као што је изградња научно – технолошког парка у Бањалуци”, рекао је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин честитао је новоизабраним руководиоцима Уније студената Републике Српске, те изразио наду да ће досадашња одлична сарадња Ректората и Уније бити настављена и у наредном периоду.

“Према плановима новог руководства које су представили, њихове пројектне активности су у реалним оквирима и имаће подршку Универзитета и академске заједнице”, рекао је Гајанин.

Filter 2019