Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /латиница

Нема одлучивања у институцијама БиХ док се не ријеши питање наметнутог закона

Извор: Независне новине

Лидери политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БИХ, односно Предсједништву, Савјету министара и Парламенту БИХ не одлучују.

Практично то значи да се српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не ријеши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

Један од закључака састанка је да се у процедуру бити упућене измјене два закона.

Такође, договорено је да се на сједници НС РС која ће бити у петак нађу измјене два закона те да ће та сједница бити затворена за јавност.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, након састанка лидера парламентарних политичких партија из Републике Српске рекао је да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ.

“Не повлачи се нико али нема услова за рад у Савјету министара, Предсједништву БиХ И Парламентарној скупштини БиХ”, рекао је Чубриловић.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, рекао је да то значи да неће бити доношене одлуке у тим институцијама до даљег, односно док се не ријеши питање наметнутог закона.

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, рекао је да су сви сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника.

Милорад Додик, лидер СНСД-а, рекао је да се одлука Инцка одбацује као ништавна и да српски представници у институцијама БИХ неће учествовати у одлучивању.

Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске рекао је да ће Српска истрајати на одлукама које су донијели лидери политичких партија.

Након одржаног састанка предсједника парламентарних странака у Српској донесено је неколико закључака:

  • Политички представници из РС одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.
  • Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ – Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара.
  • Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.
  • На састанку је било ријечи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду.
  • Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а ријеч је о кривичним законима
Filter 2019