На путевима Српске 12 пресретача и сви мобилни радари

Извор: Независне новине

Возачи у Српској током овог и сљедећег мјесеца посебно треба да обрате пажњу на брзину, јер ће сви мобилни радарски системи бити ангажовани сваког дана најмање 12 сати дневно.

Осим тога, како сазнају “Независне новине”, путевима ће крстарити и 12 пресретача, а када је у питању њихов рад, посебан акценат односиће се на Бањалуку, Бијељину, Приједор, Добој и Градишку.

У МУП-у Српске потврђено нам је и да је у јулу и августу планирано шест републичких акција, с тим што ће и свака полицијска управа организовати по једну регионалну и једну локалну.

И то није све – седам полицијских мотоцикала ће бити подијељено у двије групе, а под њиховом лупом биће мотоциклисти, али и возачи мопеда, бицикала и трактора.

Возачима возила стога се савјетује да не прекорачују брзину, да не пију те да користе безбједносни појас, који за 40 до 50 одсто смањује могућност погибије током несреће.

На мотоциклисте се апелује да користе кациге и другу заштитну опрему те да претичу у складу с прописима – не са десне стране и не колоне. Бициклистима се савјетује кретање бициклистичким стазама или коловозом на прописан начин.

Све ове контроле биће спроведене у склопу превентивне кампање “Вози опрезно, путуј безбједно”, чији је циљ смањење броја погинулих на путевима Српске у јулу и августу, који су идентификовани као мјесеци током којих је безбједност учесника у саобраћају најугроженија.

Горан Амиџић, начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја МУП-а Републике Српске, рекао је да је у 2018. години у току јула и августа погинуло 40, а 2019. године 38 лица.

Он је додао да је кампања “Вози опрезно, путуј безбједно” први пут спроведена прошле године, када ја број погинулих у јулу и августу смањен на 28 лица.

“Очекујемо да ове године буде мањи број погинулих у ова два мјесеца”, нагласио је Амиџић.

Милан Саламадија, инспектор у Управи полиције МУП-а Српске, рекао је да је с циљем смањења броја саобраћајних незгода с погинулим лицима МУП наложило низ мјера и активности за полицијске управе, као и ангажовање мобилних радарских система на територији полицијских станица с највећим бројем саобраћајних незгода са погинулим лицима.

Он је рекао да је анализа саобраћајних незгода с погинулим лицима за јул и август 2018, 2019. и 2020. године показала да је на подручју полицијских управа Бањалука, Добој, Бијељина и Приједор идентификован највећи број смртно страдалих у та два мјесеца.

“Kада је ријеч о структури погинулих лица, на првом мјесту су возачи путничких возила, на другом возачи мотоцикала и мопеда, те слиједе пјешаци, возачи трактора и бициклисти”, рекао је Саламадија.

“Независним новинама” је из МУП-а Српске потврђено да се највећи број саобраћајних несрећа окончаних трагедијом у јулу и августу у претходне три године догодио од 20 до 22 часа (17), те од 18 до 20 часова (13).

“Највећи број саобраћајних незгода са смртном посљедицом у јулу и августу у претходне три године се, по данима, догодио, у суботу – 19, те у сриједу – 17”, рекли су из МУП-а Српске.

Број погинулих током јула и августу:

2018.           40

2019.           38

2020.           28

Filter 2019