Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Muslimanski vjernici proslavljaju Kurban-bajram

Izvor; Srna

Muslimanski vjernici proslavljaju danas prvi dan Kurban-bajrama.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović koji je poručio da ne treba pristati na podjele, već na slobodu, jednakost i zajedništvo.

– Oni među nama kojima smo dali mandat da u naše ime govore, neka znaju da ova zemlja ne pripada ni nama, ni njima, ovo je zemlja naše djece i naših unuka, od kojih smo je posudili –  rekao je Kavazović.

On je iskazao zabrinutost za kršenje zakona, zloupotrebu institucija BiH i na hajku protiv vrijednih muškaraca i žena.

Kavazović je poželio vjernicima da ovo jutrošnje prisjećanje bude inspirativno i podsticajno i da srca ustupe iskrenoj i potpunoj ljubavi, dodavši da se nakon klanjanja pristupa kurbanima.

-To je veliki čin žrtve. Prinošenje kurbana je simbolički čin prijateljstva s Bogom. Kurban je svjedočanstvo blizine čovjeka i Boga, kojim ga dozivamo, veličamo i molimo da ojača naše prijateljstvo i naš savez s Bogom – rekao je Kavazović.

On je poručio vjernicima da radost Bajrama podijele sa rodbinom, prijateljima i komšijama, hršćanima i jevrejima, te da obraduju siromaha i obiđu bolesnog.

-Srećne i berićetne bajramske dane želim svim muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, na (samoproglašenom) Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, te našim muslimanima u dijaspori – rekao je Kavazović.

Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.

Kurban-bajram traje četiri dana.

Filter 2019