Муслимански вјерници прослављају Курбан-бајрам

Извор; Срна

Муслимански вјерници прослављају данас први дан Курбан-бајрама.

Централна бајрамска свечаност одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, а молитву је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић који је поручио да не треба пристати на подјеле, већ на слободу, једнакост и заједништво.

– Они међу нама којима смо дали мандат да у наше име говоре, нека знају да ова земља не припада ни нама, ни њима, ово је земља наше дјеце и наших унука, од којих смо је посудили –  рекао је Кавазовић.

Он је исказао забринутост за кршење закона, злоупотребу институција БиХ и на хајку против вриједних мушкараца и жена.

Кавазовић је пожелио вјерницима да ово јутрошње присјећање буде инспиративно и подстицајно и да срца уступе искреној и потпуној љубави, додавши да се након клањања приступа курбанима.

-То је велики чин жртве. Приношење курбана је симболички чин пријатељства с Богом. Курбан је свједочанство близине човјека и Бога, којим га дозивамо, величамо и молимо да ојача наше пријатељство и наш савез с Богом – рекао је Кавазовић.

Он је поручио вјерницима да радост Бајрама подијеле са родбином, пријатељима и комшијама, хршћанима и јеврејима, те да обрадују сиромаха и обиђу болесног.

-Срећне и берићетне бајрамске дане желим свим муслиманима у БиХ, Хрватској, Словенији, Србији, на (самопроглашеном) Косову, Црној Гори и Сјеверној Македонији, те нашим муслиманима у дијаспори – рекао је Кавазовић.

Курбан-бајрам је други од два велика вјерска празника који прослављају муслимани широм свијета, а карактерише га приношење жртве.

Месо жртвоване животиње се дијели на три дијела – породица задржава једну трећину, другу дају родбини, пријатељима и комшијама, а трећа се даје сиромашнима и угроженима.

Курбан-бајрам траје четири дана.

Filter 2019