Могуће формирање Савјета или Завода за изградњу Источног Сарајева

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На Економском факултету на Палама у организацији подручне Привредна комора Источно Сарајево у сарадњи са градоначелником Источног Сарајева, одржан је Семинар о архитектури, пројектовању и изградњи објеката. Најављена је могућност оснивања градског Савјета или Завода за изградњу.

Уводничар на Семинару о архитектури, пројектовању и изградњи објеката који је одржан у Источном Сарајеву био је Драгомир Kривокућа, руководилац обнове манастира Хиландар. Током презентације говорио је о великом изазову у овој области – обнови манастира који је страдао у пожару прије 15 година, али и извођењу инсталација на објектима. Након комплетне обнове која се ближи крају, услиједиће радови на ризници.

„Вријеме смо искористили да унаприједимо и обезбиједимо инфраструктуру манастира, заштиту од пожара, водоводне и канализационе мреже, гријање и све што није постојало. По питању инсталација манастир је деведесетих година био касни Средњи вијек, доста неразвијен и запуштен“, истакао је Кривокућа.

Након неколико сесија услиједила је дискусија о тренутном стању у области грађења, низали су се проблеми и препоруке. Све то биће усаглашено у наредних 10-ак дана с циљем додатног уређења ове области.

„Kренућемо са иницијативама ка Министарству просторног уређења Републике Српске и Граду. Имамо идеју коју већ помињемо, градоначелник нас подржава и треба донијети одређене одлуке. Надамо се да ће ускоро бити формиран један Завод за изградњу и планирање на ниву града који би регулисао ову област, избјегли бисмо неке грешке које се сада дешавају или неке злоупотребе које постоје у примјени лиценци и слично“, рекао је Љубиша Танић, предсједник Подручне Привредне коморе Источно Сарајево.

Источно Сарајево је град који се стално развија. Специфична територијална организација и неколико урбаних средина које су територијално одвојене требају што бољу саобраћајну повезаност али и да правила градње буду приближно иста.

То су неки од основних приоритета у области архитектуре и грађења, сматра градоначелник Љубиша Ћосић. Kоментаришући идеју о формирању Завода за изградњу, поручује да такво тијело свакако треба имати, али да је потребно размислити о начину на који би функционисало.

„Сигурно да ћемо ићи у два правца. Један може бити Савјет за изградњу града, неформално тијело при кабинету градоначелника у којем би били представници општина и градске управе. Тежи и одговорнији облик би био Завод за изградњу који би морао имати адекватне лиценце за израду регулационих планова, урбанистичких пројеката, просторног плана, надзора, можда и пројектовања. Завод би могао бити можда и инвеститор за одређене врсте пројеката.“, објаснио је Ћосић.

Ипак, поручује градоначелник, треба бити врло опрезан и имати озбиљан приступ овој теми. Подсјећа да је некада постојао Завод за изградњу Српског Сарајева који је, како наводи, завршио прилично неславно. Сигуран је да ће Источно Сарајево добити или Савјет или Завод за изградњу и планирање јер је то граду који се убрзано развија потребно.

Filter 2019