Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /латиница

Митрополији ће бити враћене у власништво четири цркве на Светом Стефану

Извор: Срна

Митрополији црногорско-приморској ће, након шест деценија, бити враћене у власништво четири цркве на Светом Стефану којима су газдовале државне компаније Хотелска група “Будванска ривијера” и “Свети Стефан хотели”, најавили су данас новоименовани руководиоци ових компанија.

Предсједник Одбора директора “Будванске ривијере” Мијомир Пејовић рекао је новинарима да је ријеч о црквама Светог Стефана, Преноса моштују Светог Стефана, Александра Невског и Преображења Господњег.

“Након више од десет година колико трају проблеми за утврђивање власништва над црквама на Светом Стефану, стекли су се услови да искажемо спремност да у законским поступцима вратимо оно што је цркви несумњиво припадало”, рекао је Пејовић.

Он каже да акционарско друштво на чијем је челу нема никакве везе са управљањем црквом, нити са посједом или сваким другим видом власништва.

“Изражавамо пуну спремност да у договору са Митрополијом нађемо најбоље рјешење како би се исправиле грешке и неправде које су постојале у претходним деценијама”, рекао је Пејовић.

Предсједник Одбора директора “Свети Стефан хотели” Драгана Kажанегра Станишић рекла је да овим показују друштвену одговорност, додајући да је Митрополија претходних деценија водила рачуна о овим објектима у којима су се одржавале службе.

“Свјесни смо процеса који се уназад одвијао и који је довео до тога да на данашњи дан имамо вјерске објекте који су у посједу акционарског друштва чијим се акцијама тргује на берзи. Имам не само професионалну, него и личну сатисфакцију и моралну обавезу да се исправи оваква неправда”, рекла је Станишићева.

Средњовјековне цркве више од шест деценија биле су укњижене на Хотелску групу “Будванска ривијера”, од када је острво претворено у најелитније љетовалиште на Јадрану.

Од јуна 2019. године оне су у власништву новоосноване фирме “Свети Стефан хотели”, која је у већинском власништву Владе.

Митрополија је оспорила рјешење о национализацији острва Свети Стефан, које је прије шест деценија исељено и претворено у луксузни град хотел, а цркве укњижене на тадашњу хотелску компанију.

Митрополија је 2010. године у которском суду покренула спор како би поништила рјешење о национализацији које су донијеле комунистичке власти прије 60 година, а четири цркве чији је титулар манастир Прасквица, духовно сједиште Паштровића, и формално вратиле у њихово власништво.

Судски спор је потом привремено обустављен, а настављен као управи поступак код Управе за некретнине.

Најстарија црква је грађена 1464. године и посвећена је архиђакону Стефану по коме полуострво добија име.

Највећа црква грађена је 1885. године и посвећена је преносу моштију Светог Стефана.

Трећа црква се налази југоисточно од хотелске рецепције и посвећена је Преображењу Господњем.

Најконтроверзнија је судбина цркве Рождества пресвете Богородице, која је прије шест година обновљена, након што је била порушена и сазидана у коцкарници.

Filter 2019