Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Mađarska donirala 200.000 doza vakcina; Tegeltija zahvalio Sijartu

Izvor: RTRS

Transportni avion sa mađarskom donacijom od 200.000 vakcine protiv virusa korona Sinofarm sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Avionom je u Sarajevo jutros doputovao i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, kojeg je dočekao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i federalni premijer Fadil Novalić.

Tegeltija je rekao da je ovo do sada najveća pojedinačna donacija vakcina, zahvalivši u ime Savjeta ministara i građana Vladi Mađarske i Sijartu.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Zahvaljujući na toplom prijemu, Sijarto je rekao da je proteklih godinu i po dana bio težak period za sve države svijeta koje su se suočile sa raznim poteškoćama, a posebno sa pandemijom virusa korona.

– Dva su zadatka pred nama – zaštita i očuvanje života ljudi, a drugi jedino sredstvo za očuvanje ljudskih života vakcinama. Ovo je Vlada Mađarske prepoznala i veoma uspješno je sprovela imunizaciju svojih građana, tako da je u situaciji da pomaže drugima – rekao je Sijarto.

Novalić je zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju

Za 10.00 časova planiran je sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa Sijartom u sjedištu Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.


Filter 2019