Манифестација ”У сјећање на Јадранку Стојаковић” одржана у Јапану

Извор: ФИЛТЕР

Амбасада Босне и Херцеговине (БиХ) у Јапану организовала је културно-умјетничку манифестацију „У сјећање на Јадранку Стојаковић“, 05. јула 2021. године, у просторијама Амбасаде БиХ у Токију. Овај догађај, одржан у спомен на лик и стваралачко дјело преминуле кантауторке Јадранке Стојаковић, окупио је врхунске јапанске музичаре, пјеваче, текстописаце и умјетнике, који су и учествовали у прикладном програму.

На почетку програма, амбасадор Берјан је подсјетио да је сврха организације овог догађаја сјећање на Јадранкина велика умјетничка достигнућа и на њену племениту личност која је оставила снажан печат на многе генерације на подручју бивше Југославије, али и Јапана. Овом приликом, апострофирана је Јадранкина непроцјењива вриједност у улози нашег најбољег културног амбасадора у Јапану, те истакнуте заслуге за успостављање трајне и нераскидиве везе између наше двије земље. Амбасадор Берјан је објаснио и како се развила идеја да Амбасада, заједно са Јадранкиним пријатељима и поштоваоцима, организује манифестацију „У сјећање на Јадранку Стојаковић“, те је изразио увјерење да ће се организација овог догађаја успјешно реализовати и у наредним годинама. На крају обраћања, амбасадор је нагласио да је млађим генерацијама остављено у насљеђе да сачувају успомену на овог изванредног умјетника који више није физички присутан међу нама али да Јадранка још увијек живи кроз њене пјесме, у срцима и мислима свих оних који су је вољели и поштовали њено музичко стваралаштво.

У име јапанске стране, с обзиром на то да је Јадранка провела више од 20 година свог живота у Јапану, обратио се Кухинико Кавазу, амбасадор Јапана за Западни Балкан. Овај истакнути јапански дипломата је нагласио да је Јадранка привлачила много пажње у Јапану, да је имала много пријатеља и обожавалаца те да је управо она била та која је изградила мост који спаја двије земље и двије културе, што је умногоме допринијело садашњем пријатељству двије земље. Амбасадор Кавазу је подсјетио и на бројне пројекте из области културе у БиХ које је финансирала јапанска влада.

У име Јадранкиних пријатеља, уз визуелну презентацију њеног живота и рада, говорила је Ајуми Томори, познати јапански текстописац и пријатељица Јадранке Стојаковић, док су се јапански музичари, који су наступали на концертима са Јадранком Стојаковић широм бивше Југославије и Јапана, присјетили занимљивих прича и доживљаја из периода њиховог дружења.

У другом дијелу програма одржан је концерт Јадранкиних познатих али и оних необјављених пјесама, што је изазвало мноштво емоција међу присутнима. Осим музичког дијела, у просторијама Амбасаде је уприличена и изложба слика Јадранке Стојаковић, која је осим за музику, била изузетно надарена и за сликање.

Комплетан програм са снимања ће се премијерно емитовати 24. јула у Јапану и БиХ, што има и симболични карактер с обзиром на то да је тог датума Јадранкин рођендан. Организација ове манифестације је изузетно значајна за даље повезивање култура и јачање пријатељских веза са Јапаном.

Јадранка Стојаковић је преминула 03. маја 2016. године и сахрањена је у Бања Луци.

Filter 2019