Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Којић: Смијенити Бисеру Турковић

Извор: Срна

Чланови Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице траже да Савјет министара смијени, односно разријеши дужности министра иностраних послова Бисеру Турковић због иницијативе да 11. јул буде проглашен даном жалости у БиХ.

Предсједник ове организације Бранимир Којић рекао је Срни да у протеклом рату није гинуо само један народ, па да само њему буде посвећен дан жалости.

“Због самовоље Турковићеве, непоштовања свих жртава и континуираног саминицијативног неовлаштеног дјеловања, тражимо од наших представника у Савјету министара да покрену иницијативу за њену смјену и тако покажу породицама погинулих да се нико не смије поигравати нашим жртвама и вријеђати њихове породице, нити наше жртве минимизирати, а друге величати. Жртва је жртва – ма ком народу припадала”, поручио је Којић.

Којић је оцијенио да је ова иницијатива тенденциозна и усмјерена на вријеђање и омаловажавање српског народа и његових жртава, што Турковићева константно чини, кршећи овлаштења и покушавајући да узурпира одређене надлежности и да креира историју каква њој одговара, без обзира што је чињенице демантују.

“Ово јасно показује злонамјерност и да није дорасла функцији коју обавља, односно да је злоупотребљава, што треба санкционисати”, сматра Којић.

Он је рекао да је ово још један у низу доказа да бошњачки политичари по сваку цијену желе да заживи мит о наводном геноциду који Срби нису починили и никада то неће прихватити.

“Предходних неколико дана сваки дан смо на парастосима нашим сународницима који су убијени већином 1992. и 1993. године, па питамо Бисеру Турковић ко је убио те људе? Ко је запалио Брежане, Крњиће, Ратковиће, Загоне, Сасе, Гниону, Скелане, Лозничку ријеку и готово сва српска села у сребреничкој и братуначкој општини?”, упитао је Којић.

Којић пита Турковићеву и да ли је икад помислила да посјети неко српско стратише, поклони се српским жртвама и тиме покаже цивилизацијски чин саосјећања, те да ли је икад помислила да заставе на пола копља буду спуштене за српске жртве?

Турковићева је упутила иницијативу предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији да 11. јул буде проглашен даном жалости у БиХ, те истакла да ће Министарство којем је на челу упутити инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ у свијету да обиљеже 11. јули спуштањем застава на пола копља, те упознају земље пријема о разлозима за такво поступање.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је од амбасадора из Републике Српске да не поступе по најављеној инструкцији Турковићеве да се 11. јула заставе на зградама дипломатских представништава спусте на пола копља.

Filter 2019