Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Kod Gacka pronađeni ostaci crkve koju je sagradila Jelena Lazarević

Izvor: RTRS

Područje Hercegovine je pravi izazov za arheologe. Ovih dana stručnjaci Muzeja Hercegovine nastavili su iskopavanja na lokalitetu Cernica kod Gacka. Tu su pronađeni ostaci jedne od crkava koje je u ovom kraju sagradila Jelena Lazarević, kćerka Svetog kneza Lazara i kneginje Milice.

Iskopavanja u Cernici počeli su mještani 2013.godine , a od 2018. Muzej Hercegovine u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu obavlja istraživanja ovog značajnog nalazišta.

Arheološki nalazi govore da je riječ o srednjovjekovnoj crkvi s kraj 14-og i početka 15 vijeka.

– Ova srednjovjekovna crkva na kojoj se sada nalazimo je obnovljena u 16. vijeku jer imamo dijelove srednjovjekovnih nadgrobnh spomenika stećaka i pored tih dijelova uočava se kamen koji je iz prethodnih građevina korišten, ustanovili smo i da je grobnica prizidana gdje je sahranjen knez Nikola Rasković iz 1453.  – kaže Ivana Grujić, kustos arheolog.

Tokom iskopavanja srednjovjekovne crkve, arheolozi su pronašli i mnogo artefakata koji upućuju na period iz 12 vijeka, što ukazuje da je ispod ove crkve bila još starija sakralna građevina.

Cernica je poznata po tome da se u njoj nalazio srpski srednjovjekovni grad Ključ u kome je kratko stolovao Rastko Nemanjić, prije nego što je otišao iz očevog dvora na Svetu Goru i postao Sveti Sava.

Mještanin Cernice Jovan Bajčetić na čiju inicijativu je počelo istraživanje ovog lokaliteta, i danas pamti predanja koja govore da se u ovom mjestu nekada nalazilo šest crkava, koje su i sada zakopane.

Filter 2019