Источно Ново Сарајево: Планирани богати културни садржаји

Извор: Срна

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић изјавио је да се нада да ће ове године услови дозволити одржавање два значајна фестивала – “Лут фест” и Међународног филмског фестивала “Први кадар” и да ће грађани имати прилику да уживају у луткарским представама, филмовима и поезији за дјецу и младе.

Kатић је за Срну рекао да општина Источно Ново Сарајево увијек радо подржава идеје које имају за циљ промоцију културе, очување културне баштине и српског идентитета, а тим поводом је одржао и радни састанак са директором “Форум театра” и “Првог кадра” из Источног Сарајева Витомиром Митрићем.

На састанку посвећеном наставку сарадње ова два удружења са општином Источно Ново Сарајево, Митрић је представио планове који су везани за 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” од 20. до 24. септембра, 15. Међународни филмски фестивал “Први кадар” од 9. до 13. новембра и 20. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе од 13. до 15. децембра.

Митрић је рекао да је са Kатићем разговарао и о сарадњи на реализацији документарних ТВ серијала “Kамене књиге”, “Чувари баштине” и “Чувари традиције” у продукцији “Форум театра” и “Првог кадра” чије ће се двије емисије снимати на територији општине Источно Ново Сарајево.

“Ови серијали настали су ради очувања културне баштине и српског националног културног и језичког идентитета”, навео је Митрић за Срну.

Он додаје да ће за потребе емисије “Kамене књиге” снимање бити обављено на локалитетима са стећцима на Павловцу и Тврдимићима, уз учешће значајних историчара и етнолога са простора ове општине.

Емисија “Чувари традиције” ће представити KУД Славија, фолклор, традицију и обичаје општине Источно Ново Сарајево, у трајању од 30 минута.

На овај начин, каже Митрић, желе да буду промовисани туристички потенцијали општине, али и значајно културно насљеђе и чувари традиције са ових простора.

Серијали би требало да буду емитовани од октобра до децембра на Радио-телевизији Републике Српске /РТРС/, “РТРС плус” каналу и на “Јутјуб” мрежи.

Договорено је да се у оквиру културно-забавне манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву”, у програму “Љетно кино за дјецу” прикажу најбољи анимирани филмови који су настали у продукцији Филмског фестивала “Први кадар” Источно Сарајево, Студија цртаног филма СФЦ 98 и награђени филмови са Међународног фестивала “Kонстантинов златник” из Ниша.

Filter 2019