Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Istočni Stari Grad: Medvjed počinio štetu od 2.000 KM

Izvor: Paljanske novosti

U noći između 5. i 6. jula, u selu Kumane, opština Istočni Stari Grad, medvjed je upao u tor u kome se nalazilo stado od 82 ovce, te počinio štetu u iznosu od gotovo 2.000 KM, saznaju „Paljanske novosti“.

Iz opštinske uprave Istočni Stari Grad navode za naš portal da je formirana Komisija za procjenu štete od zakonom zaštićene divljači, u sastavu predstavnika opštine, lovočuvara i veterinara, koja je utvrdila da je, prilikom napada divljači, usmrćeno 10 ovaca, čime je vlasniku počinjena šteta u iznosu od 1.950 KM.

Član Komisije, veterinar dr Branislav Galić, rekao je za „Paljanske novosti“ da je, na osnovu tragova na ulazu i izlazu iz tora, zaključeno da riječ o napadu medvjedice sa dva mladunčeta, koji su usmrtili devet ovaca i jagnjadi, dok su desetu ovcu odnijeli duboko u šumu.

„Našli smo tragove na ulasku i izlasku iz tora, koji je ograđen bodljikavom žicom i daskama, visine do 2.20 metara, što nije spriječilo medvjedicu da sa mečićima napadne. Provalili su u tor sa zapadne strane, devet ovaca i jagnjadi usmrtili i ostavili leševe sa nedostacima mišića i tkiva, dok su jednu ovcu odvukli u šumu. Vlasnik sada mora da zakopa leševe i sanira to mjesto napada, kako se ne bi vratile te životinje i napravile štetu ponovo“, dodaje dr Galić.

Prema njegovim riječima, nije uobičajeno da medvjed napada u ovome vremenskom periodu bujne vegetacije, jer ima dosta biljne hrane, ali da, u svakom slučaju, domaćini moraju zaštiti svoja stada u slučaju napada.

„Domaćin će morati da se zaštiti psima čuvarima, noćnim čuvanjem, pravljenjem buke, te pojačavanjem i učvršćivanjem tora, što je vrlo komplikovano, ali neophodno“, ističe veterinar Galić.

On je dodao da u ovome slučaju neće biti organizovan lov na divljač koja je počinila štetu jer su medvjedi zaštićena vrsta životinja, posebno jer je riječ o medvjedici sa dva mladunčeta, osim u slučaju da prave konstantnu štetu.

Iz opštinske uprave Istočni Stari Grad navode za „Paljanske novosti“ da oštećeni vlasnici ostvaruju pravo na nadoknadu štete od starne Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, jer je šteta nastala od strane zaštićene vrste životinja.

„Komisija je izradila Zapisnik sa procijenjenom štetom, koji je uručen i vlasniku oštećenog stočnog fonda. Potrebno je da vlasnik u roku od 72 časa od izdavanja Zapisnika podnese zahtjev za nadoknadu štete ministarstvu, a, ukoliko bude saglasan sa procijenjenim iznosom štete, biće mu isplaćena nadoknada“, navode iz opštine Istočni Stari Grad.

Kumane, selo opštine Istočni Stari Grad, nalazi se na obroncima Trebevića, udaljenosti od oko pet kilometara paljanskog naselja Luke, a raspolaže bujnom vegetacijom i naseljenošću od samo nekoliko domaćinstava.

Filter 2019