Источни Стари Град: Медвјед починио штету од 2.000 КМ

Извор: Паљанске новости

У ноћи између 5. и 6. јула, у селу Кумане, општина Источни Стари Град, медвјед је упао у тор у коме се налазило стадо од 82 овце, те починио штету у износу од готово 2.000 КМ, сазнају „Паљанске новости“.

Из општинске управе Источни Стари Град наводе за наш портал да је формирана Комисија за процјену штете од законом заштићене дивљачи, у саставу представника општине, ловочувара и ветеринара, која је утврдила да је, приликом напада дивљачи, усмрћено 10 оваца, чиме је власнику почињена штета у износу од 1.950 КМ.

Члан Комисије, ветеринар др Бранислав Галић, рекао је за „Паљанске новости“ да је, на основу трагова на улазу и излазу из тора, закључено да ријеч о нападу медвједице са два младунчета, који су усмртили девет оваца и јагњади, док су десету овцу однијели дубоко у шуму.

„Нашли смо трагове на уласку и изласку из тора, који је ограђен бодљикавом жицом и даскама, висине до 2.20 метара, што није спријечило медвједицу да са мечићима нападне. Провалили су у тор са западне стране, девет оваца и јагњади усмртили и оставили лешеве са недостацима мишића и ткива, док су једну овцу одвукли у шуму. Власник сада мора да закопа лешеве и санира то мјесто напада, како се не би вратиле те животиње и направиле штету поново“, додаје др Галић.

Према његовим ријечима, није уобичајено да медвјед напада у овоме временском периоду бујне вегетације, јер има доста биљне хране, али да, у сваком случају, домаћини морају заштити своја стада у случају напада.

„Домаћин ће морати да се заштити псима чуварима, ноћним чувањем, прављењем буке, те појачавањем и учвршћивањем тора, што је врло компликовано, али неопходно“, истиче ветеринар Галић.

Он је додао да у овоме случају неће бити организован лов на дивљач која је починила штету јер су медвједи заштићена врста животиња, посебно јер је ријеч о медвједици са два младунчета, осим у случају да праве константну штету.

Из општинске управе Источни Стари Град наводе за „Паљанске новости“ да оштећени власници остварују право на надокнаду штете од старне Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, јер је штета настала од стране заштићене врсте животиња.

„Комисија је израдила Записник са процијењеном штетом, који је уручен и власнику оштећеног сточног фонда. Потребно је да власник у року од 72 часа од издавања Записника поднесе захтјев за надокнаду штете министарству, а, уколико буде сагласан са процијењеним износом штете, биће му исплаћена надокнада“, наводе из општине Источни Стари Град.

Кумане, село општине Источни Стари Град, налази се на обронцима Требевића, удаљености од око пет километара паљанског насеља Луке, а располаже бујном вегетацијом и насељеношћу од само неколико домаћинстава.

Filter 2019