Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /латиница

Инцков опроштајни говор: Не одлазим потпуно сретан

Извор: Независне новине

Валентин Инцко, још увијек актуелни високи представник у БиХ, којем сутра истиче вишегодишњи мандат, обратио се јавности опроштајном поруком, рекавши, између осталог, да не одлази потпуно сретан.

“Прије нешто више од 12 година дошао сам у БиХ и требао сам затворити ОХР. У свом првом говору сам рекао да се није родио ко је свима угодио. У међувремену сам научио много ваших изрека па и сљедећу ‘Гдје кућа није тијесна, чељад није бијесна’. Та наша заједничка кућа се зове БиХ и заиста није тијесна. Ова дивна земља је већа него три државе зајдено, Белгија, Словенија и Луксембург, значи има мејста за све”, рекао је Инцко.

Он је казао да се кућа мора градити на истини, а “истина се не равна према нама, него се ми равнамо према њој”.

“Истина ће нас ослобађати, а она је основа за праведност. Желимо живјети у нормалној држави, грађани желе живјети у сретним тренуцима, а тако мало је потребно да би таквио тренуци били трајни. Али то је могуће”, рекао је он.

Поменуо је своје сусрете са, како је рекао, такозваним “обичним” људима.

“Не желим никога подцијенити, али ‘обични’ људи разумијевају свијет опуштеније, срдачније и отвореније од нас који имамо неке улоге и неку моћ. И сада, када на крају свог мандата размишљам о томе, ништа ми не може засјенити те људе, који се ниси дали отровати високим политика, мржњом или лицимијерјем”, сматра Инцко.

У суштини ова земља, БиХ, још увијек има изузетан потенцијал доброте, каже високи представник.

“Негдје сам читао сљедеће: ‘Много ће проћи, али Босна и Херецговина ће опстати’. БиХ је нешто посебно, Босна све има, само нема свијест о томе. БиХ је имала и има своје хероје. БиХ је модерна, али и традиционалана, прави бисер у срцу Европе. БиХ има душу и преживјела је нешто што ниједна држава није посљедњих деценија”, подсјетио је Инцко.

Инцко је открио да не одлази потпуно сретан, свјестан својих мањкавости, свјестан и ограничења како његових тако и институција које је представљао, али додавши и да је истински захвалан.

Рекао је да је повратак БиХ у ствари повратак себи.

“Зато ћу се и ја стално враћати”.

Високи представник је свој говор завршио са ријечима: “Хвала вам, драги Босанци и Херцеговци”.

Подсјетимо да на његово мјесто 1. августа долази Нијемац Kристијан Шмит.

Filter 2019