Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

Iz Vodovoda apeluju na racionalno korištenje vode, moguće i sankcije

Izvor: Filter

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo mole potrošače sa područja Gornjeg Kotorca i Vojkovića da, u skladu sa članom 20. i 21. Odluke o vodovodu i kanalizaciji na području grada Srpsko Sarajevo (“Sl. novine grada Srpsko Sarajevo” br 7/04) i člana 15. i 17. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske (“Sl. glasnik RS” br. 124/11), racionalno i ekonomično troše vodu.

U članu 20. Odluke o vodovodu i kanalazaciji na području grada Srpsko Sarajevo navedeno je da se voda mora koristiti racionalno i ekonomično. Zabranjeno je svako rasipanje i prekomjerno trošenje vode, a posebno u vrijeme nestašice ili u drugim vandrednim prilikama.

Član 15. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske
Član 17. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske

“Zalihe vode koje se tokom noći obezbijede, zbog neracionalne potrošnje se u kratkom vremenskom periodu isprazne iz rezervoara “Gornji Kotorac” i “Mičići”. Kako bi u toku dana svi imali dovoljnu količinu vode za potrebe domaćinstva apelujemo da potrošači vodu koriste racionalno i u skladu sa gore pomenutim odredbama Zakona”, navode u Vodovodu.

U saopštenju se dalje dodaje da je u saradnji sa Komunalnom policijom opštine Istočna Ilidža nastavljen obilazak domaćinstava u pomenutom naselju i primjećen veliki broj bazena velike kubikaže kao i rezervoara za navodnjavanje plastenika i bašti.

“Trenutno vodovodni sistem u Gornjem Kotorcu ne može da podnese da svako ili svako drugo domaćinstvo u kratkom vremenskom periodu koristi prosječno oko 2500 litara vode ukoliko uzmemo u obzir da je prosječna potrošnja po članu domaćinstva 160 litara dnevno”, navodi se u saopštenju Vodovoda.

Iz ovog preduzeća imaju upozorenje i za Zajednice etažnih vlasnika.

“Korištenje hidranata za zalijevanje zelenih površina oko zgrade je protivzakonito”, poručuju iz Vodovoda.

Na kraju dodaju da apeluju i na sve ostale potrošače sa područja koje snabdijeva KP “Vodovod i kanalizacija” ad Istočno Sarajevo da vodu koriste u skladu sa propisima i da ne koriste vodu za zalijevanje , navodnjavanje, rashlađivanje betonskih i zemljanih površina, i punjenje bazena.

“U slučaju kršenja, odnosno nepoštivanja gore navedenih pravnih normi, bićemo prinuđeni da svima koji se ne budu pridržavali istih, a u skladu sa članom 19. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske uskratimo isporuku komunalne usluge”, zaključuje se u saopštenju.

Filter 2019