Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Из Водовода апелују на рационално кориштење воде, могуће и санкције

Извор: Филтер

Из предузећа “Водовод и канализација” Источно Сарајево моле потрошаче са подручја Горњег Которца и Војковића да, у складу са чланом 20. и 21. Одлуке о водоводу и канализацији на подручју града Српско Сарајево (“Сл. новине града Српско Сарајево” бр 7/04) и члана 15. и 17. Закона о комуналним дјелатностима Републике Српске (“Сл. гласник РС” бр. 124/11), рационално и економично троше воду.

У члану 20. Одлуке о водоводу и каналазацији на подручју града Српско Сарајево наведено је да се вода мора користити рационално и економично. Забрањено је свако расипање и прекомјерно трошење воде, а посебно у вријеме несташице или у другим вандредним приликама.

Члан 15. Закона о комуналним дјелатностима Републике Српске
Члан 17. Закона о комуналним дјелатностима Републике Српске

“Залихе воде које се током ноћи обезбиједе, због нерационалне потрошње се у кратком временском периоду испразне из резервоара “Горњи Которац” и “Мичићи”. Како би у току дана сви имали довољну количину воде за потребе домаћинства апелујемо да потрошачи воду користе рационално и у складу са горе поменутим одредбама Закона”, наводе у Водоводу.

У саопштењу се даље додаје да је у сарадњи са Комуналном полицијом општине Источна Илиџа настављен обилазак домаћинстава у поменутом насељу и примјећен велики број базена велике кубикаже као и резервоара за наводњавање пластеника и башти.

“Тренутно водоводни систем у Горњем Которцу не може да поднесе да свако или свако друго домаћинство у кратком временском периоду користи просјечно око 2500 литара воде уколико узмемо у обзир да је просјечна потрошња по члану домаћинства 160 литара дневно”, наводи се у саопштењу Водовода.

Из овог предузећа имају упозорење и за Заједнице етажних власника.

“Кориштење хидраната за залијевање зелених површина око зграде је противзаконито”, поручују из Водовода.

На крају додају да апелују и на све остале потрошаче са подручја које снабдијева КП “Водовод и канализација” ад Источно Сарајево да воду користе у складу са прописима и да не користе воду за залијевање , наводњавање, расхлађивање бетонских и земљаних површина, и пуњење базена.

“У случају кршења, односно непоштивања горе наведених правних норми, бићемо принуђени да свима који се не буду придржавали истих, а у складу са чланом 19. Закона о комуналним дјелатностима Републике Српске ускратимо испоруку комуналне услуге”, закључује се у саопштењу.

Filter 2019