Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Европска унија донирала БиХ 35 ЕKГ монитора и ПЦР уређај

Извор: Независне новине

Европска унија (ЕУ) је у посљедње двије седмице Босни и Хервеговини донирала 35 ЕKГ монитора и један ПЦР уређај, у оквиру пордшке здравственим институцијама у борбу против вируса корона и посљедица пандемије.

Донације су извршене у оквиру пројекта који финансира ЕУ у вриједности од 7,7 милиона евра чији је циљ обезбиједити здравственим институцијама широм БиХ пријеко потребну медицинску опрему.

ЕKГ машине биће од користи докторима који испитују и лијече срчане болести, а ПЦР уређај ће помоћи у брзом узорковању тестова на Ковид-19. Иако је Ковид-19 примарно позната као болест која утиче на плућа, такође се показало да оштећује и друге органе, укључујући срце. Стога је здравственим институцијама потребан широк спектар различите опреме.

Европска унија је из тог разлога, а у сарадњи са Развојним програмом УН-а (УНДП), опремила болнице и друге медицинске установе у БиХ вентилаторима, рендген машинама, ултразвучним уређајима и другом медицинском опремом, укључујући ЕKГ и ПЦР уређаје.

Вриједност ЕKГ монитора је 232.750 KМ, а ПЦР уређаја 75.800 KМ. Тридесетпет ЕKГ монитора обезбијеђено је здравственим установама у Мостару, Ливну, Требињу, Градишци, Новој Билој, Травнику, Сарајеву и Источном Сарајеву, Зеници, Горажду, Западнохерцеговачком кантону, Посавинском кантону, Тузланском кантону и Брчко дистрикту БиХ.

“Глобална сарадња и солидарност кључни су за борбу против пандемије Ковид-19, свугдје обезбјеђују брз приступ вакцинама, дијагностици и лијечењу, те представљају почетак глобалног опоравка. ЕУ у потпуности даје свој допринос и води мултилатерални одговор на кризу. Дјелујући под окриљем Тима Европа, који уједињује напоре ЕУ и појединачних земаља чланица, ЕУ је активирала глобални пакет за опоравак како би помогла партнерима широм свијета, укључујући БиХ, да задовоље потребе здравствене кризе и хуманитарне потребе, ојачају здравствене системе и дају допринос економском опоравку и социјалној заштити”, поручили су из Делегације ЕУ у БиХ.

Тим Европа такође успоставља механизам за размјену вакцина и започео испоруку почетних доза обезбијеђених у оквиру уговора ЕУ о предвиђеној купопродаји директно са партнерским земљама. У БиХ је то омогућено кроз пројекат “ЕУ за здравље” (EU4Health) у вриједности од 13,7 милиона евра.

Filter 2019