Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Функција високог представника престала да постоји

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Савјет безбједности УН није именовао високог представника за БиХ и да је та функција престала да постоји.

– Синоћње гласање у Савјету безбједности УН о процесу именовања новог високог представника за БиХ показује дубоку подијељеност, не само унутар БиХ, већ по први пут од успостављања Канцеларије високог представника и међу чланицама Савјета безбједности – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва рекао је да је резолуција коју су предложиле Руска Федерација и Кина одраз одговорности ових свјетских сила које су приједлогом за укидање ОХР-а покушале да напокон дају суверенитет БиХ, пуну независност и државни кредибилитет, који очито не желе ни одређене политичке странке у БиХ, ни њихови налогодавци из међународне заједнице.

– И на крају, заиста морам изнијети одређену дозу ироније јер захтјевом српске стране у БиХ да нови високи представник буде именован у складу са Дејтонским мировним споразумом или још боље да ОХР буде сасвим затворен и тиме домаћим политичарима наметне одговорност постизања компромиса дијалогом, Република Срспка по ко зна који пут брани Дејтонски мировни споразум, брани легитимитет БиХ и њених институција и покушава да успостави суверенитет који тој истој БиХ отимају они који се лажно у њу заклињу – нагласио је Додик.

Савјет безбједности УН на синоћњој сједници није прихватио резолуцију Русије и Кине о новом високом представнику у БиХ. За резолуцију су гласале Русија и Кина, а 13 земаља било је уздржано. Да би резолуција била усвојена за њу мора да гласа девет од 15 земаља, колико улази у Савјет безбједности.

У нацрту резолуције, у који је увид имала агенција АП, наводи се да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту се подржава именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би ОХР био затворен.Filter 2019