Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Идеја Републике Српске мора да остане чиста

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је у Београду на трибини под називом “Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници” да идеја Републике Српске мора да остане чиста и да је неопходно одбацити сваку врсту сатанизације или прљања тог имена, што је најбоље чинити промовисањем истине.

Додик је у видео-обраћању учесницима данашње трибине истакао да је Република Српска слободарска и наставиће да живи, а да ће истини која је незаобилазна допринијети и овај скуп на којем ће бити представљени и резултати независних међународних комисија које су истраживале страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, као и свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

“Када ће /истина/ ступити на дјело, видјећемо. Чињенице које су тамо изнесене морају да буду јавно дистрибуисане до мјере да постану власништво свих људи који овдје живе”, поручио је Додик.

Он је истакао да се то мора чинити јер је јасно да превара у којој је међународни фактор увеличавао страдања Бошњака у Сребреници и квалификовао га на начин како жели, а минимизирао страдања Срба у Сарајеву за вријеме грађанског рата, говори о томе да Срби морају стално бити будни и разговарати о тој теми.

“Успут, сигурно је више Срба страдало у Сарајеву него Бошњака у Сребреници. Зато овај скуп посматрам као допринос нашим напорима да се на објективан начин прикаже све оно што је тамо урађено”, рекао је Додик.

Истичући да је Република Српска заинтересована за истину, Додик је подсјетио да су, бошњачке, муслиманске структуре из Сарајева, али и хрватске из БиХ одбиле приједлог Српске да се укључе формирање заједничке, неутралне међународне комисије која би избјегла политички утицај Америке и Европе, а “који су и стајали иза ове срамне квалификације о геноциду”.

“Они су то одбили и зато смо ми одлучили да формирамо ову међународну комисију. Драго ми је што ви својим учешћем данас овдје не дозвољавате да то буде само један бљесак, у смислу, ”Ево, постојала је Комисија”. Не, ово је материјал о коме треба упорно разговарати, давати оцјене и ви сте управо ауторитети који на тај начин томе могу да приђу”, рекао је Додик.

Он је указао да Србе не интересује да “перу неку своју лошу улогу” и подсјетио да су се Срби показали у овом времену да према онима који су чинили злочине према другима, треба да се предузму мјере одговорности, а да им је увијек било неугодно када виде друге стране да се не предузимају никакве мјере одговорности за оне који су чинили злочине над Србима.

“Рат, свакако, доноси свашта и ствари које нису у оквиру закона и морала. Спремни смо да на ту тему причамо, али не можемо да прихватимо да ту припрему коју раде везано за причу о наводном геноциду у Сребреници, да искористе о нама као геноцидном народу или Републици Српској која треба да се укине јер је таква”, рекао је Додик.

Он је примијетио да ово о чему ће се данас разговарати можда није сва истина, да је можда дио оне истине коју су могли да примијете или је нека истина за коју мислимо да јесте.

“Зато вас молим да будете објективни. Нама треба само чиста и једина истина која може на прави начин да парира искључиво неистинама, које су толико година овде спроводили и наметали људи са стране”, рекао је Додик.

Указујући да странци, нису добродошли као некада и да имају лоше намјере, Додик је поручио да зато у Републици Српској не намјеравају да никоме дају бјанко било какво повјерење.

Додик је указао на масовно кршење међународног права у вези са постављањем новог високог представника у БиХ Кристијана Шмита и истакао да је основна расправа о томе да ли долази високи представник или не.

“Када се побуните са нивоа и капацитета које ми имамо овдје из Републике Српске, онда нам кажу да је Америка одлучила и да је то за њих завршена ствар. Можда, али за нас није! За нас је то још један почетак борбе за истину и за правду. Ми не можемо очекивати ништа од људи који долазе са простора Аустрије и Њемачке добро за нас”, рекао је Додик.

Он је навео да су зато власти Српске морале да траже перфектне процедуре.

“Ако га именује Савјет безбједности својом одлуком, ми ћемо сарађивати са њим. Ако га не именује и ако они желе да кажу – то је готово, за нас то није готово и ми нећемо сарађивати”, поручио је Додик.

Додик је подсјетио да су власти Републике Српске у неком ранијем периоду усвојиле извјештај који је написала међународна заједница, прије свега ОХР, који им је послужило за додатну сатанизацију Републике Српске и Срба у вези са догађајима у Сребреници.

Он је навео да су прије тога разни међународни форуми наложили да се за Сребреницу и Сарајево направи међународна експертиза догађаја и да се утврди и страдање Срба у Сарајеву.

“Ово друго /утврђивање страдања Срба у Сарајеву/ се никада није десило, али и нису нашли ниједан други начин него да натјерају тадашње власти Републике Српске да прихвате написани срамни извјештај Педија Ешдауна, који је само ишао за тим да додатно сатанизује и да Србе окриви за наводни геноцид у Сребреници”, рекао је Додик.

Он је истакао да је, немајући другу документацију, суд у Хагу често употребљавао тај извјештај као главни документ и доказ да су власти Републике Српске признале, односно да су саме утврдиле и да је то ствар која се рачуна завршеном.

“Прије двије, три године смо одлучили да прекинемо ту срамну праксу. Народна скупштина Републике Српске је укинула и поништила тај извјештај, ставила га ван снаге и прогласила га нетачним”, навео је Додик.

Он је рекао да су власти Српске након тога одлучиле да формирају двије независне међународне комисије, састављене од важних ауторитета из свијета, како би на објективан, стручан и морално верификован начин предочила догађаје у Сребреници и Сарајеву.

Додик је навео да су се ови међународни стручњаци у свом раду супротстављали наметнутим неистинама или вапили за тим да нађу све релевантне доказе и прикажу их у својим истраживањима.

То је, како је истакао Додик, резултирало чињеницом да су данас урађени извјештаји међународних комисија за Сребреницу и за Сарајево, поткријепљени и низом до тада непознатих докумената и чињеница, а у којима су несумњиво утврђени догађаји.

“Утврдили су да се у Сребреници десио злочин, али да је он учињен и према Србима и према Бошњацима и да не може ријеч геноцид да стоји испред догађаја везаних за 1995. годину, како су жељели раније да прикажу и да то не може да прође међународну класификацију таквих догађаја, нити да се историјски верификује. То су јасно рекли у том извјештају”, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да се у дијелу извјештаја у којем је документована медијска припрема сатанизације Срба, кроз сегмент извјештаја о Сребреници види један важан медијски ауторитет из Италије који је анализирао шта су радили медији у Америци и Европи и како су се односили према Србима, Хрватима, Бошњацима у току сукоба и на који начин су то приказивали.

“Видјећете да су 700 до 800 пута у неком посматраном периоду ти медији говорили негативне ствари о Србима, а о муслиманима само једном. То говори о томе колика је била несразмјера приступа према актерима грађанског рата у БиХ и како је припреман терен за додатну сатанизацију”, рекао је Додик.

Он је захвалио члановима комисије, истичући да су били вољни да се упусте у рад који је трајао неколико година, и то само за малу надокнаду у погледу путних и трошкова боравка.

“Они су сљедбеници и зависници од истине и зато је ово важно. Ово је једна од капиталних ствари које је Република Српска урадила и према томе се тако требамо односити”, истакао је Додик.

У Београду се данас одржава трибина под називом “Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници” у организацији информативно-политичких портала “Све о Српској” и “Факти”, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Filter 2019