Додиков захтјев амбасадорима из Српске: Не спуштајте 11. јула заставе на пола копља

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је од амбасадора из Републике Српске да не поступе по најављеној инструкцији министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да се 11. јула заставе на зградама дипломатских представништава спусте на пола копља.

– Према писању појединих медија, којим се најављује наставак устаљене вишегодишње праксе Бисере Турковић да ускостраначки злоупотребљава функцију министра иностраних послова и самовољно, без консензуса Предсједништва БиХ које је једино овлаштено за вођење спољне политике, доноси инструкције за цијелу ДКП мрежу БиХ, обавјештавам и тражим од амбасадора из Републике Српске да не поступе по најављеној инструкцији да се дана 11. јула, заставе на зградама дипломатских представништава спусте на пола копља – истакао је Додик у писму упућеном амбасадорима из Републике Српске.

Он је нагласио да упорно политизовање ратних дешавања у Сребреници, и још упорније негирање ратних злочина почињених од Бошњака и осталих над Србима у току грађанског рата 1992-1995, не води ка помирењу и суживоту народа у БиХ, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– Оваква упорна, нетолерантна и хушкачка пракса бошњачких политичара дезавуише домаћу и страну јавност, а именована лица, државне службенике и запосленике из реда српског народа у заједничким институцијама БиХ, ставља у положај перманентне дискриминације и условљавања – указао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да ова инструкција за амбасадоре из Републике Српске остаје на снази до даљег и примјењује се и на све евентуалне инструкције МИП које се односе на било који сегмент једностраног и једностраначког наметања обиљежавања 11. јула.

Filter 2019