Веће интересовање за дефицитарна занимања, попуњена сва мјеста на новом смјеру

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Други рок за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Српској за школску 2021/2022. годину почео је јуче. Из Министарства просвјете и културе РС позивају ученике да се приликом избора занимања посебно осврну на нова, као и на дефицитарна занимања потребна домаћем тржиту рада.

За школску 2021/2022 годину Влада Републике Српске, обезбиједила је стипендију за дефицитарна занимања у висини од 100 KМ и трошкове превоза од куће до школе, уколико је ученицима то потребно.

Предсједник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије Бранка Ковачевић подсјећа да су у Источном Сарајеву два занимања дефинисана као дефицитарна.

“То су занимања кувар/конобар на Палама и ту још има слободних мјеста. У Средњој школи „28.јуни“ је то аутомеханичар/аутоелектричар. Интересовање за упис је било добро али има још слободних мјеста”, рекла је Ковачевићева.

У школској 2021/2022. години у четири средње школе у Источном Сарајеву планиран је упис 664 ученика.

Ново занимање које се уводи од септембра је царински техничар у Средњошколском центру Источна Илиџа. Мјеста у новом одјељењу већ су попуњена.

У првом уписном року који је завршен у јуну навеће интересовање владало је за сва занимања из области здравства, затим информационих технологија, рачунарства и програмирања. Традиционално, интересовање је исказано и за гимназију али с обзиром на то да је у гимназију предвиђен упис већег броја ученика, мјеста још увијек има и у Источној Илиџи, Палама и Сокоцу.

Други уписни рок завршава сутра, а резултати ће бити објављени 09. јула.

“Ученици који нису успјели уписати жељено занимање, моћи ће да се упишу од 12. до 17. јула у гимназије или слободна занимања у стручним, техничким школама, гдје буде слободног мјеста“, поручује Ковачевићева.

Filter 2019