Sat. Jul 24, 2021
ћирилица /латиница

Дачић: Ако могу Албанци да праве своје државе, зашто не би могли и Срби

Извор: Срна

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је самопроглашено Косово редефинисало границе на Балкану када је прогласило независност и упитао зашто Албанци мисле да имају више права да праве своје државе на територији других, него Срби.

Дачић је упитао и зашто не би могла да се повуче паралела између Републике Српске и Косова.

– И тако сада Бошњаци у Сарајеву кажу да Косово слободно може да буде независно. А кад их питаш: “Зашто Бањалука не би била независна”, они кажу: “То није исто”. А по чему није исто? – упитао је Дачић.

Он је напоменуо да је измишљено да је Косово случај sui generis да би га “лакше прогутали сви други”.

– Ако сте имали један изузетак, како ви сад можете да кажете да нема право нико други? – упитао је Дачић.

Он је навео да не постоје паралеле, него је то живот.

– Ако неко каже – ситуација на терену је била таква да је Косово прогласило независност и да Запад то мора да прихвати, не видим зашто би неко оспоравао било какву идеју која би ишла ка неким другим случајевима у свијету – рекао је Дачић за Дојче веле.

Он истиче да се Србија за то не залаже и не подстиче.

– Само не треба да сада у Сарајеву дођу Бошњаци и кажу: “Е, сада када муслимани буду више од 51 одсто, е онда ћемо ми да укинемо Републику Српску и онда ће то да буде унитарна држава” – навео је Дачић.

Он је напоменуо да је БиХ призната по Дејтону као држава која је састављена од два ентитета, али да то хоће да промијене и стално траже унитаризацију БиХ – укидање ентитета, укидање равноправности народа и све остало.

Говорећи о редефинисању граница на Балкану, Дачић је рекао да када је Косово прогласило независност, оно редефинисало границе на Балкану, те да не може да се каже да од сада више нема помјерања.

– Ми не инсистирамо на томе, али немојте да будете толико лицемјерни да кажете: “Е, сад више нема помјерања граница”, сада кад сте помјерили нашу границу – каже Дачић.

Говорећи о изјавама хрватских званичника да Србија треба да донесе резолуцију о Сребреници ако жели у ЕУ, Дачић је рекао да је то питање за Србију завршено и затворено, а све остало су политичке манипулације на ту тему.

– Србија је донијела своју резолуцију о томе још 2010. године, нема потребе да доноси било шта ново… Ако сада Хрватска каже да Србија мора донесе резолуцију о геноциду да би ушла у ЕУ, зар не би Хрватска требало да донесе резолуцију о геноциду у Јасеновцу? – упитао је Дачић.

Filter 2019