Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Границу штите дронови и “корњаче”

Извор: Глас Српске

Читачи докумената, специјална комби возила, те уређаји за ноћно снимање, батерије за дронове и “корњаче” представљају дио опреме која је посљедњих мјесеци постала власништво Граничне полиције БиХ, а све како би одговор на све изазове до којих још доводи мигрантска криза био што ефикаснији.null

Иако је притисак миграната на границу знатно ослабио у односу на раније године, надлежни упозоравају да нема мјеста за опуштање и да стално морају бити у приправности и држати очи широм отворене. Да је број миграната смањен, потврђено је и у најновијој информацији коју је у парламентарну процедуру упутило Министарство безбједности БиХ, у којој је направљен пресјек стања у области миграција у марту.

Уз евиденције о броју илегалних прелазака и покушаја прелазака границе, дат је и пресјек опреме коју су домаће институције, првенствено Гранична полиција, као прва на граници и пограничном појасу БиХ, добили како би ефикасније одговорили на изазове.

Тако је новцем из прошлогодишњег буџета институција БиХ набављено 100 читача докумената, а опрема је испоручена у марту ове године. Уз то је стигла оптичка и друга специјална опрема за надзор границе, а појашњено је да је ријеч о термовизијским камерама, сензорској опреми, уређајима за ноћно осматрање, те батеријама за дронове Граничне полиције.

– Набављена су комби возила, те теретна комби возила за превоз миграната. Теретна комби возила, уређаји за ноћно осматрање и дронске батерије су набављени средствима које је донирала Тузла – наведено је у информацији Министарства безбједности о којој ће се крајем мјесеца изјаснити чланови Заједничке комисије за људска права прије расправе у Парламенту БиХ.

Донацијом швајцарске владе су набављени уређаји који се користе за другу линију провјере у мигрантским службама, односно уређаји за испитивање и контролу докумената, а Њемачка је донирала заштитна одијела, такозване корњаче, те тактичке рукавице у вриједности од 400.000 КМ, намијењене за опремање 100 полицијских службеника Граничне полиције.

– Набавка детектора за преглед возила планирана је путем пројеката ИПА, као и набавка специјалистичке опреме, беспилотних летјелица, посебних униформи и система за управљање подацима, те обука службеника. План је да путем ИПА пројекта “Посебне мјере за подршку одговору на избјегличку и мигрантску кризу у БиХ” буде набављено још оптичке опреме, дронова са дуалном камером. Упућен је и приједлог Европској комисији и Делегацији ЕУ у БиХ за набавку радарских система с циљем надзора границе у ноћним часовима и условима смањене видљивости, када се биљежи највећи број незаконитих прелазака – наведено је у информацији.

Наглашено је да Гранична полиција, од почетка мигрантске кризе у БиХ, предузима значајне напоре како би се превазишао недостатак материјално-техничких средства која су потребна за квалитетно извршавање задатака.

Посланик А-СДА у Представничком дому Парламента БиХ Јасмин Емрић  подсјетио је за “Глас” да је покушао да, приликом расправе о приједлогу буџета институција БиХ за 2021. годину, скрене пажњу на неопходност опремања Граничне полиције.

– Евидентно је да неће бити додатног новца из наше касе за опремање Граничне полиције БиХ, тако да можемо само да се ослањамо на донације и стране пројекте – закључио је Емрић, који долази са подручја Унско-санског кантона, а који од почетка мигрантске кризе трпи највећи притисак и гдје је највише илегалних избјеглица и центара за њихов привремени боравак.

Чамцем преко Дрине

Припадници Граничне полиције спријечили су у мјесту Полом, на подручју Братунца, држављанина Пакистана у кријумчарењу 11 миграната. Граничари су их, како је јуче саопштено, открили када су приликом надзора, уз коришћење специјалистичке опреме, уочили чамац који је из Србије пловио Дрином према БиХ. Лице које је управљало чамцем је ухапшено, а предат је и извјештај о почињеном кривичном дјелу кријумчарење лица.

Filter 2019