Воде Српске: Поплаве у Њемачкој и Белгији упозорење за цијелу Европу

Извор: Срна

Јавна установа Воде Српске упутила је снажну подршку колегама у Њемачкој и Белгији у њиховој борби са поплавама и катастрофалним посљедицама бујица и истакла да су оне упозорење за цијелу Европу јер увијек постоји опасност од појаве поплава, чак и током љетних мјесеци.

Из ове установе наводе да је неопходно надограђивати и унапређивати системе одбране од поплава у цијелој Европи.

Како се оцјењује, катастрофалне поплаве које су ових дана задесиле дијелове Њемачке и Белгије доказ су да не постоји стоодстотна заштита од поплава и да оне могу задесити и најразвијеније државе које већ деценијама много улажу у системе одбране од поплава.

Када се догоде неповољне околности да у кратком временском року на малу површину падне велика количина падавина, као што се догодило у Њемачкој и Белгији, бујичне поплаве скоро да су неизбјежне.

Из јавне установе истичу да је Република Српска након великих поплава 2010. и 2014. године уложила значајна средства у пројекте одбране од поплава.

– Наш систем одбране од поплава сада је много сигурнији него тада, међутим, у наредним годинама потребно је наставити са улагањима у објекте одбране од поплава како би се достигао што виши ниво поузданости система одбране од поплава у Републици Српској – закључују у Водама Српске.


Filter 2019