Блокада институција БиХ на дјелу: Отказана сједница Представничког дома

Извор: Независне новине

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је требао бити разматран Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, управо је отказана.

Ово је новинарима потврдио Џенан Ђонлагић, члан проширеног Kолегија овог дома.

“Нисмо хтјели да одржимо сједницу јер нам није омогућено да доносимо одлуке”, казао је Ђонлагић.

Посланик Наше странке Предраг Kојовић рекао је да ће нова сједница бити заказана почетком септембра.

“Управо је завршена проширена сједница Kолегија Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ и донесена је одлука да се данашња сједница откаже. Нова ће бити заказана почетком деветог мјесеца. Устав БиХ предвиђа овакве ситуације и садржи цијели скуп одредби под називом обавезујуће партиципације која би омогућила одржавање сједнице уколико је већина присутна. Ово наглашавам јер је одлука Kолегија политичког, а не пословничког карактера како би се дало вријеме да се превазиђу кризе које су изазвале странке из РС”, рекао је Предраг Kојовић (Наша странка).

Адил Османовић посланик СДА казао је да се данашња сједница могла одржати јер није имала кворум за рад и одлучивање у првом кругу.

“Закључак је да не идемо у даљње усложњавање, да оставимо простора за договор и да се сједница одгоди за септембар и она ће тада бити одржана дошло 13 посланика из РС или не дошло на сједницу”, додао је он.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а казао је да један број посланика није дошао на посао јер им је “забрањено негирати раскомадана тијела и јер им је забрањено да ријечима прекопавају масовне гробнице”.

Представници из Републике Српске јуче су најавили како неће учествовати у раду институција БиХ и због тога сједница није могла бити одржана.

Лидери политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БИХ, односно Предсједништву, Савјету министара и Парламенту БиХ не одлучују.

Практично то значи да се српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не ријеши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

Filter 2019