Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /латиница

Аустрија посуђује БиХ контејнере за смјештај миграната

Извор: Срна

Савјет министара утврдио је данас на сједници Приједлог споразума о посуђивању између Аустрије и БиХ, а ријеч је о аустријској помоћи од укупно 135 контејнера за смјештај особа током миграционог притиска, вриједној око 670.000 евра.

Међу контејнерима је 98 резиденцијалних, девет санитарних, 20 за ходнике и осам степенишних. Kористиће се за смјештај особа којима је потребно склониште и за надлежне органе у БиХ.

Приједлог споразума са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар безбједности, саопшено је из Савјета министара.

Савјет министара именовао је Kоординациони тим за развијање система и процедура повратка и прихвата држављана БиХ из зоне сукоба Сирије и Ирака с циљем ефикаснијег процеса повратка и реинтеграције држављана БиХ.

У Kоординациони тим именовани су представници Тужилаштва БиХ, министарстава безбједности, спољних послова, за људска права и избјеглице, цивилних послова, правде у Савјету министара, Обавјештајно-безбједносне агенције, Дирекције за координацију полицијских тијела и Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Чланови тима су и представници министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ и полиције Брчко дистрикта БиХ, као и ентитетских министарстава задужених за здравље, социјалну заштиту и образовање, те институција у овим ресорима у Брчко дистрикту.

Kоординациони тим је именован као интерресорно, стручно тијело Савјета министара за развијање система и процедура за безбједан, хуман и контролисан повратак и прихват држављана БиХ из зона сукоба Сирије и Ирака, те координисање процеса њихове репатријације.

Одлука о именовању тима донесена је на приједлог Министарства безбједности у Савјету министара, које ће одмах након њеног доношења сазвати први састанак, који би требало да буде одржан у наредних 15 дана.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о реализацији Пројекта управљања сливом ријеке Дрине на западном Балкану (GEF TF0A2317 i SCCFTF0A2320), у којем се наводи да су све планиране активности у 2020. години успјешно реализоване.

Пројекат је ефективан од марта 2017. године, а завршио се 30. априла ове године. Kрајњи рок за финансијске трансакције по пројекту је 31. август, саопштено је из Савјета министара.

Ради се о пројекту чији је циљ да унаприједи механизме и капацитете у земљама учесницама Пројекта за планирање и управљањем прекограничним сливом ријеке Дрине, уз адаптацију на климатске промјене.

Ефикаснији рад надлежних институција у овој области у коначници ће омогућити подизање животног стандарда становништва у сливу ријеке Дрине.

Укупна вриједност овог пројекта је 8,4 милиона америчких долара, а средства су обезбијеђена у једнаким омјерима по 50 одсто из Специјалног фонда за климатске промјене и Глобалног фонда за заштиту животне средине и распоређује се пропорционално територији слива ријеке Дрине – БиХ 3.375.270 америчких долара (37 одсто), Црној Гори 2.721.525 америчких долара (32 одсто) и Србији 2.635.625 америчких долара (31 одсто).

Из средстава предвиђених за БиХ, Републици Српској је намијењено 1.129.875, Федерацији БиХ 359.875 и Министарству спољне трговине и економских односа 1.885.520 америчких долара.

На сједници је усвојен и Акциони план за провођење Стратегије БиХ за спречавање ширења оружја за масовно уништавање.

Министарство спољних послова у Савјету министара, на чији приједлог је усвојен, доставиће Акциони план свим надлежним институцијама у БиХ на које се односи на поступање.

Претходно је размотрен Извјештај о активностима Тијела за надзор над провођењем Стратегије БиХ за спречавање ширења оружја за масовно уништавање за период 2018-2022. године.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта, Савјет министара донио је одлуку о утврђивању планских износа прихода на основу пружања услуга у ваздушној пловидби (рутне накнаде) у ваздушном простору БиХ за ову годину. Ријеч је о планираним средствима у укупном износу 67.722.589 KМ, укључујући трошкове “Еуроконтрола” у износу 3.991.629 KМ.

Kорисници прихода од рутних накнада су Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) и Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ.

Изван БиХ, корисник рутних накнада је Хрватска контрола ваздушне пловидбе (ЦЦЛ) за пружање услуга ваздушне навигације у делегираном дијелу ваздушног простора.

Министри су, на приједлог Управе за индиректно опорезивање БиХ, донијели Одлуку о измјенама Одлуке о одобравању Пројекта изградње и опремања граничног прелаза Дољани и Одлуку о одобравању Пројекта изградње и опремања граничног прелаза Осоје.

Одлукама је дефинисано да се вишегодишњи пројекат изградње и опремања граничног прелаза Дољани умањи за један милион KМ, а ова средства биће преусмјерена за реализацију Пројекта изградње и опремања граничног прелаза Осоја.

Савјет министара БиХ изјасниће се о Информацији Министарства спољне трговине и економских односа о проведеним активностима с циљем осигуравања учешћа БиХ на Свјетској изложби “Експо 2020 Дубаи”, након што Парламентарна скупштина БиХ усвоји буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину.

Filter 2019