Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /латиница

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан састао се са замјеником премијера и министром финансија

Извор: ФИЛТЕР

Амбасадор Босне и Херцеговине (БиХ) у Јапану, др Синиша Берјан, састао се са другим човјеком Владе Јапана, Таро Асом, замјеником премијера и актуелним министром финансија Јапана. Састанак је одржан 30. јуна 2021. године у кабинету замјеника премијера.

Током 50-минутног састанка, амбасадор Берјан је истакао одличне билатералне односе између двије земље без отворених питања, те је нагласио посвећеност БиХ даљем даљем оснаживању међусобних односа. Захвалио се замјенику премијера за драгоцјену подршку и помоћ Владе и грађана Јапана током претходних 25 година, која се огледала кроз реализацију бројних пројеката у Републици Српској и БиХ, посебно у реконструкцији школских и здравствених установа. Истакнуто је и да је Јапан један од највећих појединачних донатора у БиХ. Саговорници су нагласили важност међусобног уважавања и континуиране међусобне подршке кандидатима обје стране за важне позиције у међународним институцијама/организацијама. Током састанка апострофиран је и значај јапанске „Иницијативе за западни Балкан“, која представља велику развојну шансу за БиХ и цијели регион, посебно у области економије.

Разговарано је и о могућностима инвестирања у Републику Српску и БиХ. Амбасадор Берјан је представио компаративне предности и атрактивне секторе који би могли бити од интереса за јапанске компаније, као што су сектори енергетике, аутомобилске индустрије, дрвни сектор, туризам и пољопривреда као и све више растући сектор информационо-комуникационих технологија. Замјеник премијера Јапана је изразио наду да ће се обим јапанских инвестиција у БиХ увећати у наредном периоду.

Незаобилазна тема разговора била је и ситуација у свијету изазвана пандемијом COVID-19, са посебним фокусом на ситуацију у БиХ и Јапану а разговарано је и о културној размјени између двије земље, организацији посјете представника пореских управа из оба ентитета ради стицања нових знања, посебно у вези дигиталне трансформације пореских управа и међународној размјени података, као и о могућностима успостављања блискијих веза између локалних заједница двије земље.

Таро Асо је, између осталог, у својој богатој политичкој каријери обављао дужност премијера Јапана (2008-2009), министра иностраниних послова Јапана (2005-2007), министра унутрашњих послова и комуникација Јапана (2003-2005), а од 2012. године је на позицији замјеника премијера и актуелног министра финансија Јапана.

Filter 2019