Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Абазовић: Резолуција о Сребреници у Црној Гори није уперена против српског народа

Извор: Независне новине

Једини начин да се регион одмакне од прошлости и онога што се десило у Сребреници је да се почну стварати услови за бољи живот, а све остало користи само корумпираним политичарима, рекао је Дритан Абазовић, потпредсједник Владе Црне Горе, на форуму Међународног републиканског института о негирању геноцида и десничарским наративима у Сарајеву.

Абазовић је рекао да је усвајање резолуције о геноциду у Парламенту Црне Горе цивилизацијски чин за који је рекао да није уперен против српског народа већ за осуду злочина уопштено.

Нагласио је да се због сталног истицања ове теме у јавном дискурсу губи фокус с реформских корака попут стварања услова за бољи живот.

Абазовић је нагласио да се често говори о српском национализму који негира да је у Сребреници почињен геноцид а да се заборавља други пол национализма који Сребреницу користе као политичку тему за дизање црногорског национализма.

“Ми се данас и даље бавимо темама ко је побиједио у Првом или Другом свјетском рату, а сад је 21.вијек. Гдје год имате национализам иза тога се увијек крије нека политичка корупција”, рекао је Абазовић.

Абазовић је рекао да ће он, министар спољних послова и парламентарна делегација присуствовати комеморацији у Сребреници како би подијелили те тренутке с породицама жртсва.

“Не разумијем зашто се од тога у медијима прави од тога велики спектакл. То је парадоксалан и погрешан начин гледања”, рекао је он.

Filter 2019