Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Јосип Кајзер- најстарији добровољни давалац крви на Палама

????, 14. ???? /????/ - ???????????? ????????? ???????????? ??????? ????? ???? ????????? ?? ????? ??????????? ??????? ???? ? ???? ???????? ????????? - ?????????????????????? ??????? ???????, ???? ?? ??? ??? ???? ?? 130 ????, ? ??????? ?? ???????? ??????? ??????? 14. ???? - ????????? ???? ??????????? ???????? ????.

Извор: Срна

Представници општинске организације Црвеног крста Пале посјетили су данас најстаријег даваоца крви у овој локалној заједници – осамдесетдеветогодишњег Јосипа Kајзера, који је крв дао више од 130 пута, и уручили му скроман, пригодан поклон поводом 14. јуна – Свјетског дана добровољних давалаца крви.

Секретар паљанског Црвеног крста Јелена Петровић рекла је новинарима да су Јосипу уручили мајицу добровољних давалаца крви, привјесак и магнет као знак пажње да га то подсјећа на Црвени крст и на његову хуманост.

“Јосип Kајзер је крв дао више од 130 пута. Жељели смо овим малим гестом да му захвалимо за његову дугогодишњу хуманост коју је показао, посебно за вријеме ратних дејстава, када људи нису чекали да прође три мјесеца од давања него су на позив и апел из болнице Kоран ишли и давали крв. На подручју општине Пале ово је најбројнија породица са бројем давалаца”, истакла је Петровићева и пожељела да и насљедници наставе његовим стопама.

????, 14. ???? /????/ – ???????????? ????????? ???????????? ??????? ????? ???? ????????? ?? ????? ??????????? ??????? ???? ? ???? ???????? ????????? – ?????????????????????? ??????? ???????, ???? ?? ??? ??? ???? ?? 130 ????, ? ??????? ?? ???????? ??????? ??????? 14. ???? – ????????? ???? ??????????? ???????? ????.

Петровићева је навела да, осим Kајзера, на Палама постоји велики број хуманих породица и дугогодишњих давалаца крви, те да је једна од њих и породица Шљивић.

“То су људи великог срца, велики хуманисти који сваку прилику користе да учине добро дјело и некоме спасу живот”, нагласила је Петровићева.

Она је навела да су у оквиру обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви, представници Црвеног крста на паљанском шеталишту дијелили летке и пропагандни материјал.

Према њеним ријечима, општинска организација Црвеног крста Пале организоваће почетком јула акцију добровољног давања крви, с обзиром на то да слиједи период годишњих одмора, због чега је потребно да буду спремне резерве драгоцјене течности.

Петровићева је свим добровољним даваоцима крви Републике Српске и цијелог свијета честитала Свјетски дан добровољних давалаца крви и захвалила им за све спашене животе и што се у тешком времену, специфичној ситуацији пандемије вируса корона, моментима изолације, епидемиолошких мјера нису устезали већ поносно засукали рукаве и дали драгоцјену течност.

Вишеструки давалац крви Јосип Kајзер захвалио је за посјету и поклон, те свима поручио да донирају драгоцјену течност.

“Моја дјеца и унуци су добровољни даваоци крви већ неколико година – то иде са кољена на кољено”, рекао је Kајзер.

Јосип Kајзер добио је много захвалница, плакета и златника од Црвеног крста, Скупштине града Сарајева, Kоординационог одбора традиционалних сусрета у Јабланици 1989. године, те општине Пале и многих других за свој дугогодишњи допринос у хуманитарној области.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се 14. јуна, на дан када је рођен Kарл Ландштајнер, аустријски биолог и љекар који је открио крвне групе.

Filter 2019