Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

“Што мање времена проводити на отвореном”

Извор: Срна

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске апелује да грађани у наступајућем периоду најављених врућина што мање времена проводе на отвореном, колико год је могуће, посебно у најтоплијем дијелу дана од 10:00 до 17:00 часова.

Због тога што би најављене врућине могле да утичу на већину популације, препоручује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе са хроничним обољењима, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем, а у случају појаве тежих обавезно се треба јавити љекару.

Приликом изласка на отворено препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности, уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите посебно апелује да родитељи у овом периоду заштите дјецу током боравка напољу, односно да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.

Filter 2019