Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Шеранић: Убрзан процес имунизације у Српској

Извор: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Теслићу да је више од 150.000 становника у Српској примило прву дозу вакцине против вируса корона, а више од 70.000 обје, те да је процес имунизације убрзан.

“Задовољан сам процесом имунизације, а стручна јавност треба да дефинише обрасце, не само понашања, него и поступања у времену које је пред нама”, рекао је Шеранић новинарима прије почетка дводневног састанка епидемиолога Републике Српске на којем ће бити разматрана епидемиолошка ситуација од почетка пандемије вируса корона и процес вакцинације.

Он је истакао да, уз вакцинацију против вируса корона, мора бити одржан и процес редовне имунизације што је веома важно за здравље дјеце.

“Са представицимна Свјетске здравствене организације, који присуствују овом састанку, треба дискутовати и о новим сојевима вируса корона којих није било на нашем простору. Изазов је љето због кретања становништва и зато морамо бити одговорни и поштивати мјере прописане у борби против вируса корона”, додао је Шеранић.

Он је навео да је потребно прикупити податке за лица која су против вируса корона вакцинисана у Србији.

Шеф Kанцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Фабио Скано нагласио је да је веома значајно што су се грађани придржавали прописаних мјера и зато је у посљедње вријеме мали број заражених вирусом корона.

“Улазимо у период годишњих одмора и веома је важно поштивати мјере како би здравље становника било сачувано. Морамо бити корак испред вируса и да сваки појединац активно учествује у борби против пандемије”, рекао је Скано.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да су тренутни показатељи у борби против вируса корона охрабрујући, али да не смије бити опуштања.

“Опрезно ћемо приступити јесењем периоду, а Институт за јавно здравство ће дјеловати у три прваца. То значи да ћемо одморити здравствене раднике, убрзати процес имунизације и да се припремимо за евентуалну појаву новог таласа на јесен“, каже Зељковић и наводи да је циљ да до краја јуна у Српској првом дозом буде вакцинисано више од 200.000 лица.

Он је поновио да је и даље потребно бити дисциплинован у борби против вируса корона.

Filter 2019