Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Хелени Брајић прва награда на конкурсу “Млади србисти” за 2021. годину

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Декан Филозофског факултета Пале, проф. др Драга Мастиловић, заједно са представницима Катедре за србистику, уручио је плакете добитиницима награде „Млади србиста“ за 2021. годину.

Жири Катедре за србистику (проф. др Саша Кнежевић, доц. др Жељка Пржуљ и мр Биљана Мишић), одлучио је да:

ПРВУ награду добије Хелена Брајић, ученица III-2 разреда Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња;

ДРУГУ награду добије Ана Љепојевић, ученица III-1 разреда ЈУ Гимназије из Градишке;

ТРЕЋУ награду добије Ђорђе Ковачевић, ученик III-1 разреда СШЦ „Василије Острошки“ из Сокоца.

Саша Кнежевић, предсједник стручног жирија, рекао је да је на овогодишњи конкурс „Млади србиста“ стигао велики број радова, те да су додијељене три награде на задату тему и једна специјална нарада за рад који није у потпуности уклопљен у тему али одражава карактер литерарног талента. Он је нагласио да ће најбољи рад бити објављен у Зборнику, док ће други и трећи рад радови бити објављени у и књижевним часописима.

„Ово је друга година конкурса „Млади србиста“ Ове године смо имали заиста велики број радова. Тешко је било одлучити се и направити неку ужу селекцију, а поготово је било тешко одлучити се коме дати прву награду. Ми ћемо све ове радове публиковати. Ову, првонаграђену, највјероватније, у нашем зборнику, пошто ми већ шест година имамо пројекат код Министрства науке. Нешто ове године то иде мало спорије, али ћемо у сваком случају, када изађе Зборник наш о значају српског језика и књижевности за развој Републике Српске, ми ћемо овај студентски рад уврстити поред свих наших ђачких радова. Друга награда је пјесма и ја ћу, као члан редакције „Нове стварности“, то је часопис Удружења књижевника Републике Српске, он ће бити објављен у том часопису. Исто тако ћемо и трећи рад објавити у неком еминентном часопису и овај посебно награђени, пошто је врло литераран, он ће бити објављен у неком књижевном часопису јер има све елементе да буде сасвим легитимно објвљен у књижевном часопису“, рекао је Кнежевић.

Хелена Брајић, добитница прве награде на конкурсу „Млади србиста“, изразила је захвалност и задовољство стручном жирију јер су препознали суштину онога што је писала.

„У свом раду сам покушала у суштини рећи колико је заједништво оно што ће нам помоћи да опстанемо и поднесемо атмосферски притисак свега око себе као што наш Андрић каже. И то из неке одговорности према својим родитељима јер не можемо ни замислити са којим изазовима су се они сусретали тада. Велики дио овога што смо створили и вјерујем и мојим младим колегама и мени помогли су наши ментори, у овом случају била је моја професорица Веселинка“, нагласила је Брајићева.

Декан филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Драга Мастиловић, рекао је да конкурс „Мали србиста“ представља пут ка оживљавању националних дисциплина, те је додао да ће Филозофски факултет наставити и у наредном периоду да овим путем окупља што више младих људи око идеје очувања срској језика и књижевности, као и историје и културе, уопште.

„Филозофски факултет већ другу годину додјељује награде „Млади србиста“. Прошле године додијелили смо једну награду, тако је и било замишљено да буде изабран један рад, али ове године пристигао је велики број радова и нама је заиста драго да се појавило толико младих људи који су заинтересовани за србистику и србистичке конкурске“, нагласио је Мастиловић.

На конкурс је пристигло тридесет радова из четрнаест општина Републике Српске: Прњавора, Вишеграда, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Сокоца, Требиња, Пала, Љубиња, Градишке, Зворника, Бијељине, Фоче, Бањалуке и Добоја.

Filter 2019