Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Funkcioneri koje je smijenio Pedi Ešdaun ne vjeruju da će ikada dočekati pravdu

Izvor: Glas Srpske

Od smjene 59 funkcionera Republike Srpske prošlo je tačno 17 godina, a Kancelarija visokog predstavnika, ni njen tadašnji šef Pedi Ešdaun nikada nisu odgovarali za taj čin. Pravde za lica kojima je zabranjeno bavljenje politikom nije bilo ni pred domaćim, ni pred inostranim sudovima.

Ešdaun je 30. juna 2004. godine smijenio u paketu 59 osoba, a mnogi od njih pokušali su da potraže pravdu pred domaćim i stranim sudovima, ali većina njih ili je presuđivala u korist visokog predstavnika ili se proglašavala nenadležnim. Tako je funkcija OHR-a ostala bez ikakve kontrole, a visoki predstavnici dobili su apsolutnu slobodu u svom postupanju za koje nisu snosili nikakvu odgovornost.

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić za “Glas Srpske” kaže da je grupa od 26 smijenjenih funkcionera podnijela apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, ali da ona nije uspjela.

– Sud je rekao da smo kažnjeni po Glavi sedam Povelje UN-a, koja govori o održavanju svetskog mira, te da smo mi u nadležnosti Saveta bezbednosti UN-a, jer smo, ako tumačimo dosledno, “opasnost po svetski mir”. Drugim rečima, Evropski sud se oglasio nenadležnim – rekao je Lukić.

On kaže da je veliki broj njih pravdu tražio i pred domaćim sudovima, ali da su u većini slučajeva oni stali na stanovište da je sve zakonito, pravno i da visoki predstavnik ima takva ovlašćenja.

– Samo u dva slučaja, jedna sutkinja i sudija su presudili u moju i korist Milenka Stanića, ali su Okružni sudovi u Istočnom Sarajevu i Banjaluci preinačili presude. To su bile u principu veoma loše sročene odluke, a da se ne lažemo, osim ovo dvoje sudija, sve ostale sudije su se plašile da donesu drugačije odluke, jer su bili pod pritiskom činovnika iz OHR, a neki su mi to poslije i sami priznali – rekao je Lukić.

On kaže da je postojala ideja da se pred sudovima Velike Britanije tuži Pedi Ešdaun, ali da to nikada nije dovedeno do kraja, te da je pominjana i ideja da se tuže države članice Savjeta za sprovođenje mira.

– To je radila Vlada RS i tadašnje rukovodstvo Srpske, ali se s tim stalo. Zbog čega? Ne znam. Postojala je želja da se pravda traži pred sudovima u Americi, ali ja u tome nisam htio da učestvujem, jer smatram da bi bilo potpuno nečasno i sumanuto da mene štiti američki sud na teritoriji moje države. Ispalo bi da su SAD nadležne da sude tu vrstu sporova u BiH i mene to kao državljanina RS i BiH nije interesovalo – istakao je Lukić.

On kaže da se o ovome treba pričati, jer oni su svoje bitke vodili sami, bez ičije pomoći.

– Ne treba to raditi zbog mene, već zbog svih nas, da ne bismo došli u situaciju da visoki predstavnik opet smjenjuje srpske funkcionere, bez obzira da li se oni prezivaju Dodik, Šarović, Stevandić, Borenović i tako dalje – zaključio je Lukić.

Jedan od osnivača SDS Božidar Vučurević je takođe bio smijenjen, a za “Glas Srpske” kaže da je bezuspiješno pokušavao dobiti pravdu pred domaćim sudovima.

– Vodili su se neki sporovi, ali bezuspiješno. Kasnije sam i odustao, jer sam vidio da nema koristi od toga – rekao je Vučurević.

Poučen iskustvima drugih, bivši načelnik Uprave za obavještajno-bezbjedonosne poslove Ministarstva odbrane RS Dragomir Keserović nije ni htio da se upušta u sudske sporove.

– Neuređena nadležnost o ovom pitanju bila je jasan pokazatelj da će pravda biti teško dostižna – rekao je Keserović za “Glas Srpske”.

Među smijenjenima, između ostalih, našli su se i Dragan Kalinić, Pantelija Ćurguz, Cvijetin Nikić, Slobodan Šaraba, Savo Krunić, Zoran Đerić, Vojislav Gligić…

Bez odgovora

Godinu dana prije smjene 59 funkcionera, 7. marta 2003. godine, smijenjen je i Milovan Bjelica, a on u izjavi za “Glas Srpske” kaže da nije uspijevao pred domaćim sudovima, ali da je jedini koji je pred Sudom u Strazburu tužio BiH kao državu potpisnicu Konvencije o ljudskim pravima.

– Meni BiH nije zaštitila moja ljudska prava i ja sam ih zbog toga tužio. Međutim, iz Suda sam prije četiri godine dobio odgovor da je tužba zaprimljena, ali do danas o njoj nije odlučivano, niti ima kakvih drugih informacija – rekao je Bjelica.

Filter 2019