Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /latinica

U Centru za socijalni rad Pale praktično usavršavanje za studente

Autor: FILTER/D.L.

Danas je na Filozofskom fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisan sporazum sa Centrom za socijalni rad kojim je predviđeno organizovanje praktične nastave za studente osnovnih i master studija sa programa Psihologija, Sociologija sa socijalnim radom, Pedagogija, Novinarstvo i odnosi s javnošću i Politikologija i međunarodni odnosi.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je potpisivanje ugovora sa Centrom za socijalni rad od velikog značaja za Filozofski fakultet jer će studenti sa četiri studijska programa ovog fakulteta imati priliku za praktično usavršavanje u ovoj ustanovi.

„Filozofski fakultet ima zaista zadovoljstvo da bude u prilici i da danas potpiše Sporazum o saradnji sa Centrom za socijalni rad i direktorom Baralićem, koji, prije svega, predviđa praksu naših studenata u ovoj ustanovi”, naglasio je dekan Filozofskog fakulteta.

Srđan Baralić, direktor Centra za socijalni rad Pale, istakao je da će studenti Filozofskog fakulteta imati priliku da se upoznaju sa konkretnim socijalnim radom u kome će vidjeti kako izgleda podrška na terenu, i šta je to zapravo socijalni a šta humanitarni rad.

„S jedne strane studenti dobijaju znanje koje će biti primijenjeno, mi ćemo se potruditi, daćemo sve od sebe da odgovorimo zadatku, a sa druge strane, Centar sprovodi niz aktivnosti kada se govori o razvoju Strategije socijalne zaštite, rada na izradi socijalne karte opštine Pale i drugim programskim projektnim aktivnostima gdje mi vidimo resurs u studentima. Već tri godine smo sa studentima završnih godina Filozofskog fakulteta radili pilotiranje socijalne karte na opštini Istočno Novo Sarajevo u koje su bili aktivno uključeni i dali sjajan doprinos. Za njih je to bilo veliko iskustvo, a za nas velika podrška, tako da mi itekako vidimo da odsjeci koji su delegirani, ova 4 odsjeka mogu da nauče od nas a da mi imamo koristi od toga“, istakao je Baralić.

Irena Stanić, vanredni profesor na katedri za Psihologiju, istakla je da studenti već od prve godine stiču znanja teorijskog karaktera, ali da imaju malo dodira sa onim što se, zapravo, dešava u društvu i da je to jedan od razloga zašto je neophodno uvođenje ove prakse. Ona je naglasila da će praksu u Centru za Socijalni rad obavljati studenti trećih i četvrtih godina.

„Mislim da studenti mogu dosta da nauče i s obzirom na to da naši studenti nisu svi iz opštine Pale, i to znanje stečeno ovdje mogu da implementiraju i u opštinama iz kojih dolaze . U svakom slučaju, ovo znanje je jedna veoma važna platforma za to“, istakla je Stanićeva.

Filter 2019