Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

У Центру за социјални рад Пале практично усавршавање за студенте

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Данас је на Филозофском факултет Универзитета у Источном Сарајеву потписан споразум са Центром за социјални рад којим је предвиђено организовање практичне наставе за студенте основних и мастер студија са програма Психологија, Социологија са социјалним радом, Педагогија, Новинарство и односи с јавношћу и Политикологија и међународни односи.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да је потписивање уговора са Центром за социјални рад од великог значаја за Филозофски факултет јер ће студенти са четири студијска програма овог факултета имати прилику за практично усавршавање у овој установи.

„Филозофски факултет има заиста задовољство да буде у прилици и да данас потпише Споразум о сарадњи са Центром за социјални рад и директором Баралићем, који, прије свега, предвиђа праксу наших студената у овој установи”, нагласио је декан Филозофског факултета.

Срђан Баралић, директор Центра за социјални рад Пале, истакао је да ће студенти Филозофског факултета имати прилику да се упознају са конкретним социјалним радом у коме ће видјети како изгледа подршка на терену, и шта је то заправо социјални а шта хуманитарни рад.

„С једне стране студенти добијају знање које ће бити примијењено, ми ћемо се потрудити, даћемо све од себе да одговоримо задатку, а са друге стране, Центар спроводи низ активности када се говори о развоју Стратегије социјалне заштите, рада на изради социјалне карте општине Пале и другим програмским пројектним активностима гдје ми видимо ресурс у студентима. Већ три године смо са студентима завршних година Филозофског факултета радили пилотирање социјалне карте на општини Источно Ново Сарајево у које су били активно укључени и дали сјајан допринос. За њих је то било велико искуство, а за нас велика подршка, тако да ми итекако видимо да одсјеци који су делегирани, ова 4 одсјека могу да науче од нас а да ми имамо користи од тога“, истакао је Баралић.

Ирена Станић, ванредни професор на катедри за Психологију, истакла је да студенти већ од прве године стичу знања теоријског карактера, али да имају мало додира са оним што се, заправо, дешава у друштву и да је то један од разлога зашто је неопходно увођење ове праксе. Она је нагласила да ће праксу у Центру за Социјални рад обављати студенти трећих и четвртих година.

„Мислим да студенти могу доста да науче и с обзиром на то да наши студенти нису сви из општине Пале, и то знање стечено овдје могу да имплементирају и у општинама из којих долазе . У сваком случају, ово знање је једна веома важна платформа за тo“, истакла је Станићева.

Filter 2019