Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

У ФБиХ ублажене епидемиолошке мјере

Извор: Срна

Влада Федерације БиХ усвојила је данас препоруке Кризног штаба федералног Министарства здравства, који је предложио наставак постепеног ублажавања мјера, а између осталог и повратак навијача на трибине.

Из Владе ФБиХ саопштено је да су наредбе и препоруке донесене с роком важења од 14 дана рачунајући од данас.

– С обзиром на тренд пада броја обољелих од ковида 19, Влада је прихватила приједлог Кризног штаба да број људи који се могу окупљати у затвореном простору буде повећан на 50, а на отвореном на 100 особа – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је могуће и организовање већих скупова уз посједовање негативног антигенског или PCR теста не старијег од 48 часова или потврде да је лице пребољело ковид 19 не старије од шест мјесеци, или потврде о вакцинисању.

– Дозвољено је одржавање конгреса, конференција и других едукативних скупова којима би могло да присуствује до 100 особа, а уколико скуп има више од 100 особа, потребно је да учесници задовољавају један од три услова као и за остале велике скупове – пише у саопштењу.

Дозвољено је и одржавање професионалних спортских такмичења на отвореном уз присуство гледалаца, те услове кориштења до 30 одсто капацитета стадиона, а не више од 500 особа по трибини.

Особе на трибинама морају носити маске, а приликом уласка и изласка са стадиона обавезно је поштовање епидемиолошких мјера, за шта су задужени ковид редари.

– Кантоналним владама и штабовима министарстава здравства дозвољено је увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације, уз редовно обавјештавање Кризног штаба федералног Министарства здравства – истиче се у саопштењу.

Filter 2019