Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

У сриједу конкурс за упис студената, индекс чека 4.720 бруцоша

Извор: Независне новине

Kонкурс за упис студената у прву годину студија на јавним универзитетима у Републици Српској биће објављен сутра, а планирано је да буде уписано 4.720 будућих студента, потврдили су с два јавна универзитета у РС.

Милан Kулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, казао је да је у новој академској години предвиђено да се у прву годину студија упише 1.948 будућих студената.

“Смањили смо уписне квоте да не долазимо у ситуацију да тражимо 2.000, а упишемо пола од тога. Сматрам да је на појединим студијским програмима могао бити још коригован број мјеста, али и ово је помак у односу на то како је било раније”, рекао је Kулић.

Са Универзитета у Бањалуци истичу да је у првом циклусу студија планирано да се упишу 2.772 студента и додају да је полагање квалификационог испита заказано за 28. јун. Наиме, како кажу, пријављивање кандидата за упис у прву годину првог циклуса студија почиње 21. јуна, а завршава се 25. јуна.

“Полагање пријемног испита обавиће се 28. јуна, а објављивање резултата конкурса је 30. јуна. Упис примљених кандидата почиње 5. јула, а завршава се 9. јула”, казали су са Универзитета у Бањалуци.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, казао је да се полажу велике наде у наредну уписну годину на високошколске установе у Српској, односно да се очекује раст броја уписаних студената.

“Ове академске године први пут смо имали позитивне трендове када је ријеч о броју уписаних студената на јавне високошколске установе, јер је уписано 658 студената више”, рекао је Рајчевић.

Подсјетио је да је Законом о високом образовању прописано бесплатно школовање за све који уписују праву годину на првом и другом циклусу студија.

“Kада је ријеч о занимањима, све зависи од броја лиценцираних програма. Увели смо новину која се зове мрежа високошколских установа, а ово је стратешки документ којим се за сваке двије године одређују правци високог образовања. Највише се студенти уписују на медицинске и техничке факултете на два јавна универзитета у Српској”, рекао је Рајчевић.

Filter 2019