Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

У Палама, ускоро апликација „Грађанска патрола“

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

У Палама је данас почела имплементација пројекта „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“.

У пројекту учествује пет пилот јединица локалне самоуправе – Пале, Приједор, Тешањ, Зворник и Зеница. Њима се пружа асистенција у формулисању визије паметног града и процесу акционог планирања трансформације, координирано са постојећим стратегијама и планским процесима.

Харис Палалија, пројект менаџер у удружењу “Бит алијанса” и пројект менаџер пројекта, истакао је да су Пале једна од пет локалних заједница у којем ће се имплементирати пројекат под називом Грађанска патрола. Једна од главних компоненти пројекта је апликација, коју ће добити општина Пале, а која ће служити за пријаву различитих проблема које грађани примијете.

„Главни циљ пројекта јесте унапређење капацитета градова у области дигиталне трансформације како би помогли градовима да уђу у тај процес и имају прилику да имплементирају нека рјешења коај ће помоћи и олакшати живот грађана. Када је у питању пројекат имамо двије главне компоненете, једна је та што ће општина Пале добити акциони план за дигитализацију. На овај начин ће сигурно побољшати коминикацију са својим суграђанима, а с друге стране ће имати један систематичан приступ прикупљању података и реаговању по пријавама које је општина запримила“, истакао је Палалија.

Бранко Васиљевић, представник фирме “DVC solution”, истакао је да имплементација ове апликације подразумијева лакше детектовање проблема у самој општини, те да ће грађани моћи да пријаве проблеме локалној самоуправи на основу фотографија и снимака. Он је додао да се такав начин комуникације показао као веома ефикасан јер су пријаве много квалитетније с обзиром да су подржане мултимедијалним доказима.

„Број канала комуникације, који је био прије, као што су телефон, лични долазак, пет или шест различитих имејл адреса се свео на један канал комуникације, и аутомаски је лакше и властима да реагују на те проблеме када их имају на једној централној локацији. Апликација функционише тако да грађани преузму мобилну апликацију са Google play store у зависности да ли користе Android или IOS уређај и на врло једноставан начин, фотографисањем или снимањем видеа, могу да пошаљу пријаву неког проблема којег су детектовали у свом окружењу. Пријава стиже директно надлежнима у јединицама локалне самоуправе, односно запосленим у општини или у неком од јавних предузећа“, истакао је Васиљевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да ће општина у наредном периоду дати максималну подршку у финансијском смислу за имплементацију овог пројекта. Он је истакао да имплементација подаразумијева лакшу и једноставнију комуникацију између грађана општине Пале и локалне самоуправе, те да ће на основу ове мобилне апликације, грађани моћи да изнесу своје проблеме.

„Ми ћемо на овај начин дефинитивно да уђемо у ред паметних градова али наравно не ради се о једноставном процесу. То је процес који ће сигирно трајати пар година и кроз овај најлакши начин, кроз грађанску патролу, ми ћемо да обезбиједимо апликацију путем које ће грађани моћи да износе своје примједбе, а ми, нарвно, да их рјешавамо. Ради се о томе да имамо јачу комуникацију са грађанима, и да на лакши и бржи начин рјешавамо ове основне проблеме“, истакао је Југовић.

Начелник одјељења за привредне и друштвене дјелатности Жарко Човић истакао је да је имплементација ове аплиакције од великог значаја за општину Пале јер се општина креће ка дигитализацији и модерном начину рада и усмјеравању општине ка новим тенологијама.

„Ићи ћемо у правцу комуналних области гдје ће грађани, када уоче комуналне проблеме, уз помоћ аплиакције, то брже пријавити. Приајве ће бити доступније и лакше за реаговање, рјешавање и одговоре“, рекао је Човић.

Пројекат има за циљ да подржи прогресивне локалне самоуправе у почетној реализацији њихове визије дигиталне трансформације у паметни град. У фокусу је унапређење спремности и капацитета јединица локалне самоуправе за процесе модернизације општинских услуга.

Пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, уз финансијску подршку програма develoPPP из Њемачке, реализују Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), компаније Lanaco, DVC Solutions и Бит Алијанса, те Удружење ИТ компанија у БиХ.

За ових пет локалних заједница, изабрана су два „smart city“ рјешења: паметни паркинг – Go Parking (Lanaco) и систем за пријаву комуналних проблема – „Грађанска патрола (DVC Solutions).

Filter 2019