Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

У Источном Сарајеву постављен први балон за панорамско разгледање у БиХ

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

У Спортско-рекреативном центру “Брус” на Требевићу данас је одржана промоција првог везаног лета туристичким балоном у БиХ, у оквиру званичне промоције пројекта ”Enjoy Sarajevo-Romanija region”.

Први ваздушни балон у Источном Сарајеву али и широј регији подигнут је на Брусу, на планини Требевић. Служиће за панорамско разгледање а ради сигурност сви летови су везани. Од данас креће обука особља које ће радити и то би требало бити завршено у наредних мјесец дана. Обуку врши искусна балонарска посада из Србије.

“Овај балон ради на принципу топлог ваздуха. Значи, гријемо ваздух и идемо вертикално горе. Kако се ваздух хлади идемо доле. Управљамо само по вертилкали, а хоризонтала гдје нас вуче вјетар. Балон је сасвим безбједан, овај је за пет особа и пилота”, објашњава Урош Миладиновић.

Вожња балоном биће посебна атракција и садржај који ће привући још више посјетилаца на Требевић, сигурни су у градској туристичкој организацији.

„Очекујемо у наредних мјесец дана да ће се завршити обука и то је основно. Овдје је најбитнија безбједност свих корисника. Не треба нам никаква непредвиђена ситуација и зато је балон на везани лет. Али с обзиром на мјесто на коме се налази видјеће се прелијепа панорама Сарајева и Источног Сарајева“, рекао је Игор Тошић, директор ТО “Јахорина”.

Подршка новим туристичким садржајима долази од општина и Града Источно Сарајево јер је управо туризам важна грана привреде за овај дио Српске.

„Наша је жеља да сви туристички садржаји општина које су у саставу града буду промовисане на прави начин. На наше задовољство, туристичка организација учествује у креирању туристичког производа а не само рекламирању онога што општине имају“, навео је Бранко Kороман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Бојо Гашановић, начелник општине Источни Стари Град захвалио је ЕУ и Њемачкој, које су омогућиле да Требевић добије нови туристички садржај – први ове врсте у БиХ.

Имамо шансу да туризам у БиХ развијемо у најважнији сектор, поручио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Kошарац. Захвалио је свим туристичким радницима који су у тешким временима за туризам успјели креирати нове садржаје.

„Туризам у Источном Сарајеву завређује пажњу, а туристички радници знају шта хоће. Мислим да поред Јахорине, Требевића, Трескавице и Романије, Источно Сарајево може да Републици Српској и БиХ понуди један туристички пакет – значајан и доминантан на тржишту“, додао је Кошарац.

Балон је дио пројекта ” Enjoy Sarajevo-Romanija region” који финансирају Европска унија и Њемачка а проводе Туристичка организација “Јахорина”, градска Развојна агенција, Привредна комора РС и предузеће “Станишић” Пале. Пројект је усмјерен на развој туризма ове регије кроз креирање нових туристичких производа и њихову промоцију на међународном тржишту. У оквиру истог пројекта урађена је и Виа ферата „Соколов пут“ на Романији, која је изузетно атрактивна и привлачи велики број домаћих и страних туриста.

Filter 2019