Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu otvorena Hercegovačka kuća (FOTO)

Autor: FILTER/M.K.

U Istočnom Novom Sarajevu danas je otvorena Hercegovačka kuća, prodavnica domaćih proizvoda koji su proizvedeni na tradicionalan način.

Hercegovačku kuću su otvorili načelnik Istočnog Novog Sarajeva, gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Trebinja i direktor Agrarnog fonda Trebinja.

“Ovim otvaramo jednu novu epohu saradnje dvije lokalne zajednice, dva dijela Republike Srpske. Nastavljamo saradnju i u oblasti turizma, privrede i poljoprivrede”, rekao je Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Ovo mjesto, trg i dvorana su katalizator novog zapošljavanja. Danas ovdje imate deset ljudi koji prošle godine nisu radili. Biće ih i više, biće još radnji pod krovom jednog javnog objekta u vlasništvu Opštine Istočno Novo Sarajevo”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Otvaranjem Hercegovačke kuće, koja svoje prodavnice već ima u Trebinju i Banja Luci, uskoro i u Beogradu, građani Sarajevsko-romanijske regije dobili su priliku da kupe najbolje iz Hercegovine. Poručio je ovo gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

“Med, sir, džemove, prirodne sokove, rakiju, vina, prirodne kozmetičke preparate. Sve to se ovdje može naći. Kada smo Hercegovačku kuću otvorili u Trebinju imali smo tek nekoliko proizvođača. Danas, četiri godine poslije, imamo 120 kooperanata sa više od 1 000 proizvoda”, izjavio je Ćurić.

Hercegovačka kuća posluje u okviru trebinjskog Agrarnog fonda. Direktor Fonda Veselin Dutina pojasnio je da sarađuju sa više od 120 malih proizvođača u Hercegovini. Upravo njihovi proizvodi se, nakon kontrola koje vrši Institut za javno zdravstvo, stavljaju na police.

“Ovdje možete pronaći svu gastronomsku raskoš Hercegovine, sve proizvode koji se tradicionalno proizvode u regiji Trebinja”, rekao je Dutina.

Hercegovačka kuća nalazi se na Trgu Republike Srbije, u novoj sportskoj dvorani.

Filter 2019