Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

У Источном Сарајеву отворена Херцеговачка кућа (ФОТО)

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

У Источном Новом Сарајеву данас је отворена Херцеговачка кућа, продавница домаћих производа који су произведени на традиционалан начин.

Херцеговачку кућу су отворили начелник Источног Новог Сарајева, градоначелници Источног Сарајева и Требиња и директор Аграрног фонда Требиња.

“Овим отварамо једну нову епоху сарадње двије локалне заједнице, два дијела Републике Српске. Настављамо сарадњу и у области туризма, привреде и пољопривреде”, рекао је Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

“Ово мјесто, трг и дворана су катализатор новог запошљавања. Данас овдје имате десет људи који прошле године нису радили. Биће их и више, биће још радњи под кровом једног јавног објекта у власништву Општине Источно Ново Сарајево”, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Отварањем Херцеговачке куће, која своје продавнице већ има у Требињу и Бања Луци, ускоро и у Београду, грађани Сарајевско-романијске регије добили су прилику да купе најбоље из Херцеговине. Поручио је ово градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

“Мед, сир, џемове, природне сокове, ракију, вина, природне козметичке препарате. Све то се овдје може наћи. Када смо Херцеговачку кућу отворили у Требињу имали смо тек неколико произвођача. Данас, четири године послије, имамо 120 коопераната са више од 1 000 производа”, изјавио је Ћурић.

Херцеговачка кућа послује у оквиру требињског Аграрног фонда. Директор Фонда Веселин Дутина појаснио је да сарађују са више од 120 малих произвођача у Херцеговини. Управо њихови производи се, након контрола које врши Институт за јавно здравство, стављају на полице.

“Овдје можете пронаћи сву гастрономску раскош Херцеговине, све производе који се традиционално производе у регији Требиња”, рекао је Дутина.

Херцеговачка кућа налази се на Тргу Републике Србије, у новој спортској дворани.

Filter 2019