Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /латиница

Ускоро тестирање првог респиратора произведеног у БиХ

Извор: Независне новине

Kлиничко испитивање првог респиратора који је произведен у Босни и Херцеговини након обимних припрема ускоро би требало почети у Тузли, а тестирање уређаја вршиће медицински стручњаци Универзитетског клиничког центра у том граду.

Проф. др. Шефик Хасукић из Сектора за научно-истраживачки рад УKЦ-а Тузла, био је гост на телевизији “N1” те је детаљније говорио о овој теми.

Прошле године, у јеку пандемије Kовид-19, компанија ТМД Гроуп из Градачца дизајнирала је и произвела прототип респиратора, који је потом прошао детаљно тестирање у Центру за тестирање и евалуацију медицинских уређаја (MD-TEC) из Велике Британије.

Kако је рекао Хасукић, клиничка студија и израда прототипа захтијевала је једну валидацију и то је учинио Институт за транслациону медицину болнице “Queen Elizabeth” у Бирмингему. Додао је да су резултати одлучни и заправо додатни подстицај за даљи рад на пројекту.

“Морамо рећи да је групација ТМД из Градачца која је направила овај респиратор у пандемији вриједна сваке похвале. Они су мозак и своју технологију искористили да направе прототип респиратора који је валидацију позитивно положио”, навео је Хасукић.

Претклиничко тестирање добро прошло

Тек када се заврши клиничка провјера респиратора на људима, појашњава даље, знаће се да ли је ријеч о једном јединственом производу.

“Вјероватно ће то бити квалитетан респиратор ако је био добар у претклиничком тестирању. Уколико се покаже на пацијентима да има многобројне предности то ће бити велики напредак за нашу државу и развој производње медицинске опреме у БиХ и можда један потицај за будуће сарадње”, навео је.

Наредна фаза испитивања која ће бити проведена на УKЦ Тузла је клиничка и она је можда најосјетљивија у овом случају.

“Свака држава има правила како се проводе клиничка истраживања и ми ћемо у договору са свима који су укључени у овај пројекат морати постићи да ова клиничка испитивања задовоље све критерије високе клиничке праксе и не смије се десити никакав пропуст и све мора бити законски покривено и у складу с медицинским стандардима”, истакао је Хасукић.

Очекује се да би се до двије године овај респиратор сигурно могао користити на људима.

“С обзиром на то да смо на почетку истраживања не може се тврдити тачан датум, али је врло значајно да ће болнице моћи набављати респираторе који се овђе производе јер то се још није десило у нашој држави. Врло је важно производити и продавати памет и мислим да сви то морамо стимулисати и развијати”, рекао је он.

Додао је да је подручје научно-истраживачког рада душа једног универзитетског клиничког центра.

“Наше тренутно централно мјесто за клиничко истраживање овог респиратора је у Тузли, али и невезано за то барем стотињак пројеката се одвијају у складу са свим прописима у овој институцији. Осим тога и највећи дио специјализаната из БиХ свој стаж обавља на нашем УKЦ Тузла. Уколико нисте спојени с највишим базама у свијету онда не можете много успјети, а наш УKЦ Тузла се много посвећује младим људима и љекарима. Велики број је магистерија, доктората и презентација овђе урађено и сарађујемо с људима из свијета и регије баш у том правцу”, поручио је на крају Хасукић.

Filter 2019