Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /латиница

Усвојен ребаланс градског буџета: СДС предложио пет амандмана, усвојен један

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Одборници Скупштине Града Источно Сарајево усвојили су одлуку о ребалансу градског буџета за текућу годину у износу од 11. 876.536 KM. Од пет амандмана које је предложио СДС, скупштинска већина подржала је само један па је опозиција при гласању била уздржана.

Kлуб одборника СДС-а тражио је да се од планираних 50.000 KM за финансирање пројекта зграде Ректората и Музичке академије, 25.000 KM преусмјери за пројекат „Kапије Града Источно Сарајево“, који би, како наводе, био и музејског карактера.

 „Капија би била посвећена свим сарајевским Србима и спајала би шеталиште др Миодраг Лазић са Тргом Републике Србије. Градоначелник је са другог конта скинуо тих 25.000 КМ и испоштовао тај амандман, док је износ за Ректорат остао исти“, рекао је Горан Шеховац из СДС-а.

То је уједно био и једини приједлог СДС-а који је добио подршку скупштинске већине. Остали, међу којима су и по 200 KМ за све здравствене раднике те више средстава за азил за псе, остали су без потребне већине.

 „Тражили смо да се средства за здравствене раднике издвоје из грантова појединцима јер и здравствени радници су појединци. Сматрали смо да је то добро дјело свих нас грађана у ово вријеме, да покаже да поштујемо здравствене раднике. Тај амандман није усвојен“, појаснио је Шеховац.

Градоначелник поручује да је износ од 160.000 КМ, колико би било потребно за ту намјену, у овом тренутку немогуће издвојити из градског буџета. Вјерује да ће у будућности бити могућности да се још помогне здравственим радницима.

 „Битно је рећи да смо помогли и Дом здравља и Болницу „Србија“ са интервентним средствима за набавку медицинске опреме али и средствима за суфинансирање специјализација“, изјавио је Љубиша Ћосић.

У ребалансу буџета је, додаје градоначелник, више средстава за спорт, културу и невладин сектор, као и за Аграрни фонд. Град финансијски подржава и Свјетско бициклистичко првенство које ће се у Источном Сарајеву одржати на јесен, појашњава Ћосић и додаје да се очекује повећање прихода од комуналне таксе и накнаде.

 „У овом приједлогу ребаланса нисмо успјели убацити дио који се односи на репрограм кредита. Наша годишња рата је око 1.000.060 КМ. Kада бисмо то успјели репрограмом смањити на 500.000 – 600.000 КМ, било би више средстава за инфраструктуру. Морам поменути да су средства од ватрогасне накнаде остала иста, да ту идемо са набавком још једног специјализованог ватрогасног возила вриједног око 300.000 KМ“, рекао је Ћосић.

Он је додао да ће све градске општине кандидовати значајне инфраструктурне пројекте јер је Влада Српске планирала финансирати пројекте вриједности од 100.000 до 1.000.000 КМ у свим локалним заједницама. Најавио је да би финансијску подршку требали добити пројекти спортског центра у Трнову, затим расвјете од ентитетске границе до улаза у општину Пале, али и уређења језера у Источном Новом Сарајеву.

Очекује се да и остале градске општине ускоро дефинишу најважније пројекте за чију ће се реализацију тражити финансијска подршка Владе Републике Српске.

Filter 2019