Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Универзитетска болница Фоча добила савремену ангио-салу

Извор: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић данас је у Универзитетској болници Фоча званично отворио ангио-салу – савремени центар за дијагностику и лијечење срчаних и обољења крвних судова у којем ће се примјењивати сва расположива достигнућа у области интервентне кардиологије, у који је Влада уложила више од два милиона KМ.

Захваљујући ангио-сали пацијенти из Фоче који су имали срчани удар неће се више због уградње стента транспортовати у Универзитетски клинички центар у Бањалуку.

Шеранић је навео да ова ангио-сала представља дио мреже за лијечење кардиолошких обољења у Бањалуци, Бијељини и Фочи, планираних у овом четворогодишњем мандату.

“Остаје нам дио посла, који рачунамо да ћемо завршити до краја године, а тиче се кардиохирургије у Бањалуци”, рекао је Шеранић.

Он је додао да је уз два милиона KМ у ангио-салу, отприлике исти толики износ уложен и у реконструисани објекат неурологије.

“Опремање и модернизацију Универзитетске болнице у Фочи настављамо даље. Оно што смо зацртали на почетку, уз ангио-сале даље радимо ургентни блок, једнодневну и дводневну хирургију, то је нешто што треба да имају болнице у Српској”, истакао је Шеранић.

Начелник Одјељења за кардиологију Милица Kунарац рекла је да се до сада недостатак ангио-сале рјешавао примјеном фибринолитичке терапије, након чега би пацијент, унутар 12 часова од доживљеног срчаног удара, био транспортован у Бањалуку.

“Захваљујући изузетној сарадњи са колегама са интервентне кардиологије у Бањалуци, успјели смо да спасемо велики број живота, смањимо морбидитет, морталилет, трајну инвалидност. Некада су се инфаркти миокарда лијечили 21 дан, а данас их пуштате након три дана са уграђеним стентом да се врате породицама и нормалном животу”, рекла је Kунарац.

Она је истакла да ће отварање ангиосале омогућити импонзантну динамику развоја интервенте кардиологије у овој здравственој установи. “Имамо још четворо младих колега који су жељни учења и доказивања”, навела је Kунарац.

Она је додала да у Европи годишње умре 1.800.000 људи од неког облика коронарне болести, што је 20 одсто од свих узрока смртности, те да је огроман значај оваквог напретка у дијагностици и третману коронарне болести.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић рекао је да је ово један од најзначајнијих тренутака у историји установе.

Он је навео да Министарство ради онај посао који је и обећало – да ће сваком становнику Српске омогућити све врсте медицинске заштите.

“Морам захвалити и онима који су прије двадесетак година почели да раде једну врсту ангиолошке дијагниостике, а то су пејсмејкери. Мислим да је ова болница, захваљујући томе, уз добру васкуларну хирургију, радиологију, кардиологију и све остале сегменте заслужила овакав објекат. Врло брзо ћемо кренути, нема потребе да чекамо, Универзитетски клинички центар нам стоји на располагању са кадровима”, рекао је Марић.

У Универзитетској болници Фоча ускоро се очекује усељење и у реконструисани павиљон Б1 у којем ће на услизи пацијентима бити модерно опремљана одјељења за неурологију, оториноларигологију и офталмологију.

Filter 2019