Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

“Торлак” шаље БиХ серум против змијског отрова

Извор: Независне новине

БиХ ће добити одређене количине серума против змијског отрова од Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” из Београда, потврђено је “Независним новинама” из Министарства цивилних послова БиХ.

Наиме, како истичу из МЦП БиХ, јуче ујутру одржан је онлине састанак, на којем су били присутни представници Института “Торлак”, Министарства цивилних послова БиХ, Завода за јавно здравство ФБиХ, Института за јавно здравство РС и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекао је за “Независне новине” да је на састанку са представницима Института “Торлак” договорено да серум против змијског отрова буде послат у БиХ.

“Састанак са представницима Института ‘Торлак’ је одржан. Овај Институт, нажалост, није планирао производњу серума за Републику Српску и читаву БиХ ове године, али ће нам изаћи у сусрет и послати одређене количине серума”, рекао је Зељковић.

Додао је да ће и Институт за јавно здравство РС кренути у директну набавку додатних количина серума.

“Циљ нам је да у што скоријем периоду обезбиједимо минималне количине серума за функционисање, а у наредном периоду и планирану количину антивипериног серума за ову годину”, казао је Зељковић.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања Дома здравља Бијељина, казала је за “Независне новине” да је набавка серума веома добра вијест за све здравствене установе, јер један дужи период влада несташица овог серума.

“Набавка серума је врло значајна, јер је пред нама љето”, казала је Савинова и додала да код њих још није забиљежен ниједан пацијент који се јавио због угриза.

Серум који живот значи сви домови здравља широм Републике Српке морају да имају у залихама.

Да је значајна свака количина серума која стигне у домове здравља широм Српске, каже и Бојана Палексић Докић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бијељина.

“Срећом, Семберија није подручје које има змије отровнице, али наравно да је веома битно да свака здравствена установа има антивиперини серум”, казала је Палексић Докићева.

Подсјетимо, Горан Шукало, доцент на Природно-математичком факултету у Бањалуци, казао је раније за “Независне новине” да су у Босни и Херцеговини присутне три врсте отровница – поскок, шарка и планински шарган.

“За човјека једино може бити фаталан угриз поскока, али често у неких 30 до 40 случајева поскок направи суви угриз, односно не убризга отров, јер економише њиме пошто му је потребан за убијање плијена”, рекао је Шукало.

Истиче да, уколико дође до угриза, онда је ту једини начин да се убризга серум као могући лијек, али и са самим серумом треба опрезно поступити.

“Након угриза поскока, у просјеку људи имају два до три сата да приме серум, а ово вријеме је краће код осјетљивијих, као што су дјеца, старије особе и они који су алергични”, појаснио је Шукало и додао да је угриз задњи механизам одбране.

Filter 2019